Вицепрезидентът Илияна Йотова попари Скопие заради политиката на омраза към

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова попари Скопие заради политиката на омраза към
Коментари Харесай

Йотова попари Скопие. Отпор на политиката срещу България

Вицепрезидентът Илияна Йотова попари Скопие поради политиката на ненавист към България, която организира районен съд Македония.

" Случаят с Християн Пендиков сподели, че ще стоим зад всеки един жител с българско съзнание с доста явен и безапелационен отпор към политиките, които се организират на процедура против България. Не сме уверени, че оставайки в РСМ той е на несъмнено място, защото продължава да получава закани. По-притеснително, е че не чухме изрично наказание на този и сходни случаи през всичките тези месеци, " сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR.
-->
" Не виждаме и намек и укор към тези, изключително медии, в РСМ които от дълго време са прекрачили бариерата на свободното слово и водят извънредно тежка българофобска акция. Не чуваме от управниците в РСМ сходни послания. Е, тогава по какъв начин да усещаме и да имаме вяра, че те осъждат това, което се случва в РСМ във връзка с българите там ", попита риторично Йотова.

Тя добави, че България е направила всичко допустимо да се известят нашите сътрудници - седалището на Организация на обединените нации в Женева, както и всички европейски институции - освен Европейски Съюз, само че и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и съдействие в Европа със седалище във Виена.

" С дейностите си сега РСМ на процедура е блокирала процеса си на присъединение към Европейски Съюз и на започването на същинските договаряния. Ние сме безапелационни по кое време ще има договаряния - при съблюдаване на ясни условия, сред които съблюдаване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция ", съобщи вицепрезидентът.

По думите й признатите законови ремонти неотдавна, ориентирани против клубовете на локалните македонски българи, са в нарушаване на европейското и интернационалното право, защото Народното събрание в Скопие е приел този закон да работи с противоположна мощ.

" В България ще гледаме под лупа всяко едно деяние обвързвано с езика на омразата. За страдание, с днешната дата можем да кажем, че без значение от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв прогрес и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат изменени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, само че тук нямаме никакво придвижване по тези въпроси. На нашите европейски сътрудници би трябвало непрестанно да им се напомня да си правят работата и тези задачи, които изпраща Европейска комисия, с цел да прави отчетите на Европейска комисия за напредъка на РСМ, би трябвало да отразяват всички тези " достижения ", сподели Йотова.

На въпрос за вероятно несъгласие Йотова отговори: " На процедура същинският развой още не е почнал. Чака се идната междуправителствена конференция, която да даде действителния старт. Само че там има предвателно условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се организира и съотвено - същинските договаряния не могат да стартират. "

" Много се надявам че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което заявяват - и във връзка с общата ни история, и във връзка с своето европейско участие, с цел да се предотвратят всевъзможни замислени блокажи. Смятам, че персона като Гоце Делчев не го заслужава ", сподели събеседничката на Милена Милотинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР