Вицепрезидентът Илияна Йотова е начело на българска делегация,  която се ...

Вицепрезидентът Илияна Йотова е начело на българска делегация,  която се

130 години от градежа на ”Свети Стефан” в Истанбул frognews.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова е отпред на българска делегация,  която се включи в формалното отбелязване на годишнината. В рамките на визитата вицепрезидентът Йотова откри новата образователна година в българското неделно учебно заведение " Свети Свети Кирил и Методий " в Истанбул, посочи БНР.

Свети Стефан е един от знаците на българското национално единение, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова и напомни: " Онова, което би трябвало да запомним, са думите на Стефан Богориди - най-големият покровител и донор, който споделя, че този църковен храм, тази българска черква би трябвало да се пази от българите, от българите в Истанбул и от техните синове. Живата история на България в най-новите години, в най-новата история е този храм. Това е нашата памет ".

 

Богословът проф. Иван Желев разяснява: " Тук към този момент останаха малко българи, няколко стотин души, само че те към момента са носители на тези остарели обичаи, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди независимата българска черква и този храм - " Свети Стефан ", става знак на тази автономия ".

 

Тук по традиция - в " Свети Стефан ", за почивните дни са и българските туристи:

" Трябва да съхраним християнската вяра и това, че тук се е намирала и Българската патриаршия във време, когато България е била под османско иго ".

" С горделивост пристигам тук и се усещам в действителност един българин, заслужен за това, че българите сме успявали постоянно, когато сме били задружни ".

 

В формалната българска делегация е и служебният министър на културата Велислав Минеков: " Но би трябвало да благодарим и на турската страна, тъй като те поеха голяма реституция и сега църквата е постоянна ". Годишнината уважи и Вселенския патриарх Вартоломей, който участва на тържествената църковна работа.

Източник: frognews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg