Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. БГНЕС Както се очакваше,

...
Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. БГНЕС Както се очакваше,
Коментари Харесай

Захариева защити подкрепата на кабинета за ударите в Сирия, която според БСП била прибързана


Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. БГНЕС

Както се очакваше, заявената от българското държавно управление поддръжка за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция, ориентирани против потреблението на химическо оръжие от страна на сирийския режим, провокира поредна политическа и медийна драма в България, която се върти към въпроса дали не ядосахме Москва. Макар че ударите бяха единствено по военни и военно-изследователски обекти на сирийския режим, българските националисти (в лицето на вицепремиера Красимир Каракачанов) още веднъж повдигнаха въпроса ще има ли бежанска вълна и самият Каракачанов успокои още в събота, че няма да има.

Няма заплаха за България след ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция по Сирия, съобщи и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя също така означи, че за момента не се вижда увеличение на бежанския поток.

Захариева сподели, че страната ни е получила предварителна информация от сътрудниците ни за ударите в Сирия, само че и разследващите ни служби са си свършили работата. Пред ден Каракачанов съобщи, че той и министър председателят Бойко Борисов били предизвестени за провеждането на въздушните удари от българското военно разузнаване, а не от партньорските страни.

Няма съмнение сред партньорските служби в НАТО, заявява в неделя вицепремиерът и министърът на защитата Красимир Каракачанов пред БНР.

Относно предварителната информация по ударите против химически цели в Сирия той посочи: " От нашите сътрудници се знаеше горе долу таймингът в идващите 72 часа, тъй че съответно за приблизителното време е информация, която получихме от нашите служби ".

Индикациите от Сирия все още са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира държавното управление в Дамаск, а не дълготрайна военна акция, след която да следва и сухопътна интервенция, акцентира военният министър. По думите му " разгръщане на войната в Сирия би било съдбовна неточност ".

Каракачанов, който в събота се разгласи срещу това България да излиза със специфична позиция, дефинира признатата след това държавен декларация за военните удари в Сирия като " умерена ".

Ударите в Сирия няма да повлияят на дипломатическите ни връзки с Москва

Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите връзки сред София и Москва, увери Захариева пред бТВ, само че подсети, България е част от Европейския съюз и НАТО " и няма по какъв начин да приветстваме и да сме удовлетворени от потреблението на химическо оръжие ".

Тя отбелязва, че ескалацията сред Москва и Вашингтон е налице и ескалира непрекъснато.

На въпрос дали страната ни е изцяло уверена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е виновен за химическата офанзива в град Дума, Захариева отговори, че има доста основателни подозрения за това: " От шестте потвърдени пъти, в които е употребявано химическо оръжие в Сирия, за четири беше потвърдено сигурно, че оръжието е употребявано от Асад ".

Това не беше интервенция за събаряне на режим или държавно управление на друга страна

Според външният ни министър няма възможност България да бъде потърсена, с цел да стане част от по-широка коалиция против държавното управление на Башар Асад.

Захариева акцентира посланието на декларацията на държавното управление, което се събра изключително в събота: " На първо място – това, което и самите съдружници, които реализираха офанзивите оповестиха няколко пъти неведнъж - тази интервенция е ориентирана против потреблението на химическо оръжие и цели попречване на потреблението му в бъдеще...Това не беше интервенция за събаряне на режим или държавно управление на друга страна ".

Да се даде опция за самостоятелна оценка на случилото се в Дума

" Това, което обаче оттук насетне би трябвало да се случи, е да се откри от самостоятелни интернационалните специалисти каква тъкмо химическа офанзива е осъществена, макар че има данни за това нещо – какъв е газът, какъв е източникът, и тези, които са го поръчали, би трябвало да бъдат осъдени ", разяснява Захариева пред БНР.

Според нея въздушните офанзиви в Сирия няма по какъв начин да саботират следствието на ОЗХО дали в сирийския град Дума в действителност е употребявано химическо оръжие.

" Оттук нататък би трябвало да бъдат оставени интернационалните специалисти и да им бъде оказано цялостно подпомагане и достъп да създадат анализите и отчетите си. Призоваваме режима и съдружниците му да обезпечат цялостен достъп до мястото, до данните, също по този начин и филантропичен достъп до популацията ", съобщи българският външен министър.

Нужно е обновяване на политическите договаряния за Сирия

Според Захариева оттук насетне фокусът би трябвало да бъде върху възобновяването на политическите договаряния. Тя счита, че позицията на Съединени американски щати, Англия и Франция е същата: " Това е единственото решение за Сирия. Не считаме, че война е вероятното решение за Сирия.... Да се върнем на Женевския развой, да подготвим плавния политически преход и да оставим сирийския народ да избере кой да го ръководи - това е позицията на Европейски Съюз. Европейски Съюз работи във връзка с Женевския развой. "

Българският " колорит " на взаимност по случая " Скрипал "

За случая " Скрипал " и реакцията на България Екатерина Захариева не се съгласи с оценката, че България, която за разлика от съдружниците си не екстрадира даже един съветски посланик, не наподобява като предан сътрудник на страните от НАТО и Европейски Съюз.

" Извикан беше за съвещания нашият дипломат, което е политически знак за взаимност (с Англия -бел.ред.). Винаги има нюанси и е обикновено да има разнообразни оценки в дейностите на държавното управление според от политическите пристрастия, само че сякаш общата оценка е, че българското държавно управление реагира извънредно съответно в този проблем. (… )В последна сметка решение на всяко държавно управление е какъв да бъде отговорът. Нашият беше, че на този стадий не считаме, че би трябвало да експулсираме съветски дипломати ", сподели Захариева пред БНР.

Крим Зарков: Българската позиция за Сирия бе прибързана и непрецизна

Позицията на България по ударите в Сирия можеше " да не бъде толкоз прибързана ", разяснява зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков пред БНР.

" Малко по-прецизно би трябвало да се борави в думите и да не се бърза толкоз. Приветствам самодейността на президента да свика КСНС и се надявам виновните фактори там да излязат с консолидирана позиция. Позицията, изразена от външния ни министър, говореше за военни закононарушения, който е доста значим термин и той има своите последици, а разбираме, че задачите, които ще открият истината, занапред предстоят. След нея се появи позиция на ръководител на парламентарна група, която поддържа държавното управление – Волен Сидеров, който пък говореше за експанзия – този път от другата страна. Висши представители на българската страна съумяха да обвинят всички участници в спора за един следобяд в най-тежките интернационалните закононарушения. Трябва да се внимава, би трябвало да се приказва точно с нужната отговорност. Въпреки всичко съм убеден, че страната ни при президента ще откри точната и вярна позиция, която да пази и българските жители, и интернационалния ред ", сподели Зарков.

По думите позицията на Българска социалистическа партия, показана от ръководителя й Корнелия Нинова, е изказана също от представител на Европейски Съюз, а същото се съдържа и в ред резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Според него изказаната от Нинова позиция е " умерена и подобаваща, в която се осъжда използването на химическо оръжие ".

Проф. Иво Христов чака нов международен спор към 2030 година

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов пък разяснява пред Българска национална телевизия, че е мъчно да се планува какво ще последва след ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия, само че посочи, че доста условия от него повдигат въпроси. Той направи паралел на сегашната обстановка с тази преди началото на Първата международна война, когато великите сили се " калибрират " преди началото на огромен спор. Той направи прогнозата, че подобен може и да има към 2030 година

По мотив свиканият от президента КСНС за положението на въоръжените ни сили и сигурността Захариева разяснява, че чака там да бъде реализирано единодушие, а не да се " гонят политически дивиденти ".

" Няма дати за посещаване на Владимир Путин в България, чака се президентът Радев да посети Русия ", разгласи още Захариева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР