Вицепремиерът Валери Симеонов очаква най-малко между 200 и 300 млн.

...
Вицепремиерът Валери Симеонов очаква най-малко между 200 и 300 млн.
Коментари Харесай

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

Вицепремиерът Валери Симеонов чака минимум сред 200 и 300 млн. лева доходи на сезон от въвеждането на спомагателен налог върху жилищата и къщите за посетители, отдавани чартърен в курортите. Това стана ясно, откакто Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене препоръчаните промени в Закона за локалните налози и такси, с вносител депутатът Борис Ячев.

" Против " измененията гласоподаваха депутатите от Движение за права и свободи с аргумента, че се получава двойно данъчно облагане на база данъчна оценка на парцела. От Българска социалистическа партия гласоподаваха " въздържал се " с претекста, че на процедура се вкарва нов налог, без да са направени предварителни калкулации, по какъв начин би бил събран той и също акцентираха, че на процедура става дума за двойно данъчно облагане върху еднакъв парцел.

Всъщност новият налог, в случай че бъде въведен, ще се отнася до хилядите къщи за посетители и жилищата чартърен. По данни на вицепремиера Симеонов техният брой в курортите доближава 500 хиляди. По думите му този сив бранш ощетява честния туристически бизнес.

" Категорично не съм склонен с позицията, че това е втори налог. Това не е втори налог - този налог е нещо като опция на курортната такса. Той е налог за жилища, отдавани чартърен ", изясни Валери Симеонов.

На въпрос за измененията сред първо и второ четене, вицепремиерът съобщи: " Съгласни сме на всевъзможни диалози единствено и единствено този сив поток - този сив бранш да бъде обзет ". В противоположен случай ощетени остават законните предприемачи в туристическия бранш.

" Нашите курорти по тази причина са най-евтините - тъкмо, тъй като има голям сив бранш. Огромна скрита стопанска система има в нашите курорти и доказателство за това е събитието, което малко се знае, малко се оповестява - само че най-нисък доход на чужденец, който е пристигнал - осъществя България. Най-ниски доходи оставят туристите в България спрямо всички останали страни в Европейски Съюз. В Румъния оставят повече пари, Турция, Гърция ", разяснява още Валери Симеонов. По думите му това е резултат от сивия бранш и изкуствено занижените цени.

Менда Стоянова съобщи, че сред първо и второ четене би трябвало да се откри решение за облагане на тези парцели.

" Аз съм уверена, че концепцията е добра, че би трябвало да се търси решение за облагане на този бранш, който не обзет по един или различен метод. Убедена съм също, че облагането по настоящия метод, а точно на приходите от наеми не се случва, тъй като каквото и администрация да сложиш не би могла да обхване всички тези доходи и като действителен размер. Трябва да се търси различна данъчна основа ", разяснява Менда Стоянова.

Като подобен образец за намиране на друга данъчна основа бе и признатият Закона за таксиметровите услуги.

Депутатът от левицата Румен Гечев приветства концепцията на вицепремиера и опита му да се търсят спомагателни доходи за общините. Той бе безапелационен, че липсва гаранция, че този нов налог би бил събран. " Каква ни е гаранцията, че ще събере спомагателните налози? ", попита Гечев.

Идеята, която той предложи е да се подтикват самите притежатели да записват туристите, които идват. След като ги записват - да бъдат освободени от въпросния налог, доказвайки, че приходите в хазната на съответната община от доведените от тях туристи неведнъж надвишават размера на въпросния налог. Иначе в този момент екологичният разход остава в общините.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР