Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и

...
Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и
Коментари Харесай

Министър Сандов обяви Корал - любимия плаж на Кирил Петков и баща му, за защитена зона

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов разгласи във Facebook нова предпазена околност - Залив Корал.

Той изясни, че това е част от тактиката за запазване на морските екосистеми и е по предложение на съдружие " Да запазим Корал ".

Така, на изпроводяк, зеленият екоминистър, афишира обичания плаж на премиера в оставка Кирил Петков, татко му Петко Петков и депутата от Политическа партия Мирослава Петрова за диво място.

“До 2030 година България би трябвало да има 30 % предпазени морски зони и 10 % строго предпазени морски зони, като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в " Коалиция за висока упоритост за природата и хората " - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България е част от 2 март 2022 година “ изяснява решението си Сандов.

Министърът в оставка конкретизира и какви следва да са неразрешените действия в новата предпазената околност: нахлуване на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, изключителни обстановки, за осъществяване на спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова през интервала от 1 октомври до 1 март; интензивно и екстензивно развъждане на аквакултури; потребление на дънни, тралиращи, драгиращи средства, в това число и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове; създаване и слагане на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други боклуци.

Основната активност на коралците е да обезпечи дивото и гратис къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и " цивилен деятели ". От две десетилетия тези хора са окупирали плажа покрай Лозенец, който е обществена държавна благосъстоятелност. Там са си определили лични правила и шумно се опълчват на всяка институция, която желае да вкара ред в това безчинство.

На Корал външни лица не се позволяват, а единствено членове и симпатизанти на неофициалното съдружие " Да запазим Корал ", който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт учебни заведения.

Рибарите от района са обезпокоени, че е допустимо да останат без поминъка си поради заверата, само че това въобще не интересува коралци.

Новината за новата предпазена околност Залив Корал беше приветствана от природозащитниците в България. " Честито на всички! Още едно кътче от неповторимата Природа на България, предпазено! ", написаха в обществените мрежи от софийското съдружие " Да запазим Корал ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР