Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните

...
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните
Коментари Харесай

МВнР внедрява норвежкия опит в справянето с кризи и консулското обслужване

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Норвегия Ине Сьорайде се договориха двете страни да работят дружно по взаимни планове в Западните Балкани с акцент върху образованието, младежта и развиване на стопанската система, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

" В това отношение България има огромен опит. Европейската интеграция на Западните Балкани е главен приоритет във външната ни политика. Вярваме, че България не може да просперира, в случай че не просперират и съседите ни ", съобщи министър Захариева, която одобри Ине Сьорайде на първо от 15 година насам посещаване на норвежки външен министър у нас.

Помощта към Западните Балкани за прекъсване на приключването на мозъци бе измежду главните тематики в диалозите сред Захариева и Сьорайде. Българският външен министър акцентира смисъла на помощта за развиването на района за стимулиране на младежта и образованието.

Министрите се сплотиха към концепцията, че развиването на страните от Западните Балкани е значимо за цяла Европа.

" Норвегия удвои през последните няколко години финансовата помощ и продължаваме да търсим положителни благоприятни условия за съдействие с България по планове, които да оказват помощ на този район. Заедно можем да работим по планове в областта на образованието, младежта, нововъведенията ", сподели от своя страна Ине Сьорайде.

" Вярваме, че е доста значимо да работим дружно с вас. Така страните от Западните Балкани ще видят, че имат поддръжката освен на Европейския съюз, само че и на други страни в Европа ", съобщи външният ни министър.

Екатерина Захариева уточни и идното взаимно с Република Северна Македония общо председателство на Берлинския развой през 2020 година като един от предлаганите от България цели е точно " помиряване посредством обучение ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР