Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС отново призоваха София и Скопие да се разберат

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева чака идващото държавно управление да продължи политиката на настоящето във връзка с договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония. Захариева сподели това в Брюксел след среща на министрите на външните работи, в която взе участие за финален път.

На срещата бяха разисквани Западните Балкани и въпроси, свързани с разширението. Външните министри показаха и взаимност с България и Чехия във връзка дейностите на тяхна територия на съветски шпиони.

По всичко проличава, че двете страни ще продължат да вървят в пакет или такива са настройките, макар че предходната седмица се заприказва, че поради различията сред Скопие и София може да бъде решено да бъдат стартирани договарянията единствено с Тирана. Засега обаче такова решение през днешния ден не беше взето, не се чака да бъде взето и в идващите дни.

Днес министрите приказваха и за Русия без обаче да се разискват съответни наказания.

Захариева уточни през днешния ден, че е разбираемо желанието на Албания договарянията
за участие с Тирана да стартират по-рано от тези със Скопие. Според нея
обаче няма настройки за разделянето на двете страни.

" Не сме обсъждали преговорни рамки нито на Република Северна Македония, нито на Албания, тъй че това не беше тематика. Мнението на множеството сътрудници е, че двете държани би трябвало да стартират дружно. Това ми е чувството ", сподели зам.-министър ръководител и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Захариева разяснява, Скопие търси извинения за забавянето на промените и в тази ситуация това са обстановката с COVID-19 и България.

Въшните министри показаха през днешния ден поддръжката си към България и Чехия по
отношение на Русия. Нови наказания против Русия през днешния ден обаче не бяха
обсъждани.

" Още един път изразихме нашата взаимност с Чешката република и България по отношение на Русия. Трябва да повторя още един път, че наклонността в отрицателните дейности на съветското държавно управление продължава, както и ескалацията на напрежението в връзките ни. Темата за Русия ще бъде обсъждана на идната среща на върха на 25 май ", сподели висшият представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

Външните министри организираха видеоконферентна полемика със специфичния
делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР