Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за
Коментари Харесай

Екатерина Захариева ще участва в Съвета Външни работи в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Брюксел за присъединяване в Съвета "Външни работи ", оповестиха от пресцентъра на външното министерство.

Сред въпросите, които външните министри от Европейския съюз ще дискутират, са връзките сред Европейски Съюз и Африка поради идната през идната година Среща на върха сред Европейски Съюз и Африканския съюз. Политиката към Африка е измежду целите на новата Европейска комисия. Отношенията с Африка ще бъдат разисквани и на идния на 12-13 декември Европейски съвет в Брюксел.

Африканският съюз е интернационална организация, сплотяваща 55 страни от Африка. Основана на 9 юли 2002 година, тя е приемник на Организацията за африканско единение. Сред главните цели на Африканския съюз са политическата и обществено-икономическа интеграция на континента, правенето на общи позиции на африканските страни на интернационалната сцена и поддържането на мира и политическата непоклатимост. Организацията неколкократно изпраща свои военни контингенти в разнообразни африкански страни - Бурунди, Судан, Сомалия. Най-важните решения на съюза се взимат от Събранието на Африканския съюз, среща на държавните и държавни ръководители на членуващите страни, провеждана два пъти в годината. Седалището на секретариата на Комисията на Африканския съюз се намира в Адис Абеба, столицата на Етиопия.

В дневния ред на съвещанието на Съвета "Външни работи " е и тематиката за отбрана правата на индивида.

Този Съвет "Външни работи " ще бъде първи за новия Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Очаква се в границите на работен обяд на министрите той да показа своите цели в областта на общата външна политика и политиката за сигурност.

Екатерина Захариева ще взе участие и в неофициална работна закуска на външните министри от Европейски Съюз с министрите на външните работи на Република Северна Македония и на Република Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР