Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Външният министър на Германия Хайко Маас е на посещение в София

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Министерски съвет с немския си сътрудник Хайко Маас, който е на публично посещаване в България по нейна покана, съобщи Дарик.

Германия постоянно е била наш стратегически съдружник и значим търговски сътрудник . Ние сме били и на едно мнение по значимите тематики и провокации, сподели Екатерина Захариева. Една трета от най-големите вложения в България са немски, към 5000 немски компании развиват бизнес тук и тази година означаваме най-високия стокообмен сред двете страни от 1950 година насам, с малко положително салдо за България, уточни българският външен министър.

Обсъдихме и това, което можем заедно да създадем за нашите другари от Западните Балкани. Благодаря за поддръжката на Германия за нашия район. Най-добрия път за демократизация, стопански разцвет и мир на Балканите минава през европейската интеграция и развиване за тях, акцентира Екатерина Захариева.Тя уточни, че през днешния ден е била разисквана и обстановката в Близкия Изток като е била доказана общата европейска позиция по тематиката. Обсъдихме обстановката и връзките на Европейски Съюз с Турция и се веселя, че позициите по тези въпроси съответстват, сподели още тя.

Имаме и мощни културни и просветителни взаимоотношения сред двете страни - немският език е вторият най-изучаван непознат език в България, през днешния ден всички 12 души от нашата делегация приказваха съвършен немски език, добави тя. Освен това в осем немски висши образователни заведения се учат български език и литература, сподели още Захариева.

Искам да обърна внимание, че Германия, като най-голямата страна и най-силната стопанска система в Европейски Съюз, винаги се преценява с ползите на по-малките членове на Европейски Съюз, добави българският външен министър.


Радвам се, че съм в София, в тази значима за Европейски Съюз седмица - изборите в нашите две страни ще са в неделя и се надявам да изберем депутати, които да работят за мощна, суверенна и единна Европа, уточни Хайко Маас. Ние можем да сме мощни единствено в случай че приказваме на един глас, уточни той. България е мощен европейски сътрудник. Вашата страна ще приказва със мощен проевропейски глас в бъдещия парламент, сподели още немският външен министър.

България е значим сътрудник и наш консултант и в разширението на Европейски Съюз на Балканите, тъй като познава традициите и културата в района, сподели още Хайко Маас.

Запитан дали държавното управление на Германия може да ни окаже помощ за привличането на огромен немски авто вложител в България Хайко Маас сподели, че е очаквал сходен въпрос, само че политиците не се месят в решенията на частни компании. Надявам се компанията скоро да разгласи своето решение, за да не се постанова да давам отговор на такива въпроси, допълни немският външен министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР