Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата
Коментари Харесай

Захариева: Не сме съгласни С.Македония и Албания да се разделят за членство в ЕС


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди поддръжката на България за европейската интеграция на Албания по време на диалозите си с албанския си сътрудник Гент Цакай , който одобри през днешния ден в Министерство на външните работи.

„ България ще даде най-хубавото от себе си, с цел да поддържа Албания по пътя към Европейския съюз. На този стадий продължаваме да считаме, че ще бъде неточност, в случай че Албания и Република Северна Македония бъдат разграничени в процеса на договаряния те. Албания направи съществени стъпки в хода на промените “, сподели външният ни министър.

Европейската интеграция на Албания и опциите за активизиране на двустранното съдействие в региона на свързаността, стопанската система и туризма бяха съществени тематики в договаряния те.

Гент Цакай , изпълняващ длъжността министър за Европа и външните работи на Албания , срещна Екатерина Захариева с хода на промените и благодари на страната ни за непрекъснатата поддръжка по пътя към договаряния за участие в Европейски Съюз и ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.

„ Благодаря на България и персонално на министъра за ролята ви в Берлинския развой и за напъните за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Оценяваме високо и срещата на върха в София през ноември. Благодаря за поддръжката ви към нас за започване на договаряния , изпълнили сме всички условия, в това число работим по промяната в правосъдната система “, сподели външният министър на Албания.

Екатерина Захариева оцени напъните на Албания през последните години за осъществяването на промени. „ Благодаря за това, че с приемането на Закона за отбрана на националните  малцинства признахте през 2017г. българското малцинство. Това също беше една от значимите стъпки за Европейски Съюз “, сподели Екатерина Захариева , съгласно която с този акт е бил комплициран завършек на една дългогодишна историческа неправда.

Тя изрази вяра, че албанското държавно управление ще приеме  вторичното законодателство във връзка с националните малцинства. „ Това което е доста значимо за България, е правото на достъп до проучване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този развой и с материали, и с учители “, сподели външният ни министър.

България оказва поддръжка, забележима за жителите и институциите в Албания , и по линия на формалната ни помощ за развиване (ОПР). В Албания , в регион обитаем най-вече с етнически българи, се осъществя и най-големият план по българската Общински план за развитие – построяването на асфалтов път сред град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лева

Албанската страна акцентира смисъла, което придава на българската общественост в страната.  „ Българското етническо малцинство в Албания служи като скъп мост сред двата народа “, сподели Гент Цакай.

Екатерина Захариева и Гент Цакай бяха единомислещи, че сред двете ни страни няма открити въпроси като България и Албания дават добър образец за добросъседство в района.

 „ Ние сме добър образец. Между двете ни страни, макар че нямаме обща граница, няма открити въпроси и имаме доста другарство “, сподели външният ни министър.

България бе първата страната, която оказа помощ на Албания в разгара на рецесията с ковид напролет със защитни дрехи и материали за медиците на първа линия. Страната ни отпусна и 200 000 лева за възобновяване на Албания от земетресението предишния декември, изпратени в помощ бяха и 12 инженери.

„ Лично благодаря на министъра и на българския народ за помощта ви за албанските жители в първите дни след земетресението. България бе измежду първите страни, които се отзоваха “, сподели Гент Цакай.

Екатерина Захариева от своя страна акцентира, че отличните политически връзки дават резултат и в стопанската система.  „ Дори по време на рецесия с ковид за първото полугодие на тази година имаме 8 на 100 нарастване в двустранния стокообмен. Едва ли има друга страна, с която да имаме растеж в търговията в този момент “, сподели тя.

Двамата министри разискаха какво може да бъде направено повече за развиване на икономическите връзки и туризма.

„ В този аспект доста е значима свързаността. Нямаме още директна авиолиния, а Коридор № 8 още не е приключен “, акцентира Захариева.

„ Един от главните цели в районните политики на Албания е свързаността. Албания е изключително заинтересова за унищожаване на всички спънки за районно съдействие. Изразяваме нашата подготвеност да продължим построяването на кулоар № 8, тъй като е доста значим за жителите на нашите страни “, сподели Гент Цакай.

По време на срещата бе контрактувано двете страни да стартират работа за възобновяване на директната самолетна линия сред София и Тирана, както и да бъде проведено допустимо най-скоро време съвещание на смесената комисия за икономическо и комерсиално съдействие. Двамата министри подписаха Споразумение за съдействие в региона на опазването на околната среда и водите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР