Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е
Коментари Харесай

Захариева: Предлагаме регионална свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е народен координатор на самодейността „ Три морета “, прикани за по-голяма районна съгласуваност в региона на науката, технологиите, нововъведенията, както и сред бизнеса и софтуерните паркове на 12-те страни-участнички.

„ Най-голямата добавена стойност на самодейността е, че тя е отворена към бъдещето и дава опция за развиване на младежите, както и ще спомогне да ги убедим, да останат да живеят в нашия район “, сподели Екатерина Захариева. Тя бе хазаин на видеоконферентна среща на външни министри и национални координатори от странитечленки на „ Три морета “ - първата в този формат в границите на българското председателство на самодейността през 2021 година, оповестиха от Министерство на външните работи.

Във видеоконференцията участваха и сътрудниците на „ Три морета “ Съединени американски щати, Германия и Европейски Съюз. Чрез особено видеообръщение към участниците в събитието държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пожела триумф на българското председателство и удостовери поддръжката на Съединени американски щати за самодейността. В срещата участваха и външните министри на Естония – Ева-Мариа Лиймец, на Унгария Петер Сиярто, на Хърватия – Гордан Гърлич-Радман, които също показаха цялостна поддръжка за „ Три морета “.

„ България предлага районна съгласуваност в региона на науката, образованието, технологиите и нововъведенията. Прилагането на нови технологии в цифровизацията, енергийната успеваемост, зелената стопанска система основават нови благоприятни условия за „ интелигентна “ съгласуваност сред университети и проучвателен хъбове “, сподели още Екатерина Захариева. Сред българските оферти са и основаване на цифрови платформи сред капиталовите организации на страните в „ Три морета “, бизнес-организациите, дребните и междинни предприятия, софтуерните паркове, което би улеснило стратегическите вложители в района.

Външният ни министър посочи смисъла на съдействието с Европейската комисия, Съединени американски щати и Германия. Тя предложи да има по-голяма еластичност при селектирането на планове, като бъдат включвани и стратегически сътрудници отвън „ Три морета “.

„ Пример за такава еластичност би било довършването на коридора Север-Юг посредством свързването му с гръцките пристанища на Егейско море. Друга концепция би била свързването на коридира Север-Юг с Коридор №8 “, уточни външният ни министър. Според нея „ Три морета “ може да бъде повече отворена за съдействие с частния бизнес, както и със стратегическите сътрудници и страни отвън самодейността от Западните Балкани и Източното партньорство.

Във фокуса на полемиката бяха ролята на държавните управления и държавните институции за използване на предпочитаните цели на „ Три морета “, както и подготовката на Срещата на върха в София по-късно през годината. Външният ни министър подчертава върху нуждата държавните управления и държавните институции от страните участнички да имат по-активна роля в осъществяване на плановете на самодейността, както и за по-голяма поддръжка на капиталовия фонд, в който България към този момент се включи с 20 млн. евро.

Екатерина Захариева удостовери и целите на българското председателство, измежду които енергийна сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличение на транспортната и цифровата съгласуваност сред страните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР