Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

България и Люксембург ще работят заедно за подкрепа на евроинтеграцията на С. Македония и Албания

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси и министър на имиграцията и убежището Жан Аселборн се договориха България и Люксембург да работят дружно за европейската вероятност на страните от Западните Балкани след неналичието на решение за начало на договаряния с Република Северна Македония и Албания. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

„ Ако обединим напъните си и помогнем на Република Северна Македония и Албания да стартират договаряния, ще помогнем освен на тях и народите им, само че ще помогнем на цяла Европа “, посочи министър Захариева, която одобри Жан Аселборн в Министерство на външните работи на първото му публично двустранно посещаване у нас.



Европейската интеграция на Западните Балкани, която и двете страни поддържат, беше измежду главните тематики в диалозите.

Според Екатерина Захариева присъединението на тези страни към Европейски Съюз ще помогне и за решение на един от най-големите проблеми в района на Западните Балкани – емиграцията на младежи. Три на 100 или съвсем 60 000 души от популацията на Албания, да вземем за пример, са напуснали страната предходната година.

„ Европа направи огромна неточност като на последния Европейски съвет не се съгласи да стартира договаряния с Република Северна Македония и Албания. Това в действителност не е добре. Ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да не не помни Европейски Съюз Балканите. Още през 2003 година на срещата в Солун казахме, че всички страни на Балканите би трябвало да могат да станат членове на Европейски Съюз като изпълнят нужните условия “, безапелационен бе Жан Аселборн.



Люксембург и персонално министър Аселборн бяха едни от най-големите поддръжници на България по време на първото й Европейско председателство през 2018 година, в това число по целта за европейската интеграция на Западните Балкани.

„ Люксембург е една от 6-те страни, основателки на Европейски Съюз, с доста опит от предходни интервали на председателство и вашия опит и поддръжка изключително по европейската вероятност на Западните Балкани бяха извънредно значими за нас “, сподели Екатерина Захариева. Тя акцентира, че по европейските въпроси България и Люксембург имат 90 на 100 сходни позиции, в това число битката с климатичните промени, цифровия пазар, доближаването и намаляването на разликите сред страните в Европейски Съюз, политиките на добросъседство. По тематиката за бъдещия общ бюджет на Европейски Съюз външният ни министър акцентира нуждата той да бъде уравновесен като в него да не бъде забравяна кохезионната политика.

Двамата министри разискаха и бъдещето на Европейския съюз и новата Европейска комисия като показаха вяра, че тя ще стартира пълноценна работа на 1 декември. Екатерина Захариева и Жан Аселборн бяха единомислещи какъв брой е значимо да бъде непокътнато единството в Европейски Съюз изключително на фона на провокации като Брекзит, миграционен напън и неустановеност в интернационалните връзки.

„ Съвсем скоро, на 9 ноември, ще бъдем дружно в Берлин, с цел да отбележим 30 година от рухването на Берлинската стена. Това събитие докара до промени, които с една дума могат да бъдат разказани като „ независимост “ за Централна и Източна Европа “, съобщи външният ни министър като означи какъв брой значима за България е интеграцията и участието в Европейски Съюз.



„ Падането на Берлинската стена беше началото на ново време за България и на нов Европейски съюз. Той е учреден с концепцията да вложим цялата си сила да създадем Европа по-добра и да решим дружно проблемите, които не можем да решим сами. Въпросът е да поддържаме тази общественост “, съобщи Жан Аселборн.

Той удостовери цялостната поддръжка на Люксембург за интеграцията на България в Еврозоната, начало на договаряния за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване и за пълноправно участие в Шенген.

„ Европейският съюз е доста комплициран организъм и имаме задоволително проблеми, само че в случай че две страни в съюза нямат проблеми – това би трябвало да го демонстрираме. Люксембург ще направи всичко, което може, с цел да стане България част от Шенген. Трябва да създадем тази стъпка в Европейски Съюз. Ако не я създадем, дискриминираме страната ви “, сподели Жан Аселборн.



Двустранните връзки сред България и Люксембург са обичайно положителни. Двамата министри подчертаха, че би трябвало да се работи повече за активизиране на икономическото съдействие. През 2018 година българският експорт за Люксембург възлиза на 11,2 млн. евро (20.4% растеж спрямо 2017 г.), а вносът от Люксембург е 50,3 млн. евро.

Сред опциите за развиване на икономическите връзки и вложения министър Захариева открои бързоразвиващия се в България високотехнологичен бранш. Принос за активизиране на икономическото съдействие се окачва да има и плануваният следващата година в Люксембург двустранен бизнес-форум, проведен от посолството ни в Брюксел, което е акредитирано и за Люксембург, Българската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Люксембург.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР