Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е внесла за

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е внесла за
Коментари Харесай

Национален регистър събира всички туристически забележителности и събития 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е внесла за разискване промени в наредбата за националния туристически указател, към който ще се основат два спомагателните регистръра.

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (обн. Дъждовни води, бр.17 от 25.02.2020) се планува министърът на туризма да провежда воденето, актуализирането и поддържането на Национален указател на туристическите забележителности, фестивали и събития. В основаната глава петнадесета „ а “ в Закона за туризма е уредено наличието на регистъра, който е обществен и има за цел да показа в структуриран тип информация за обекти и събития, които съставляват интерес за туристите, и да обезпечи всички нужни данни за обмисляне и образуване на посещаване. В Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития се включват Регистър на туристическите забележителности и Регистър на туристическите фестивали и събития.

Условията и редът за регистриране на туристически забележителности, фестивали и събития в регистъра би трябвало да бъдат уредени в разпоредба. В осъществяване на това условие е създаден план и е допълнена Наредбата за Националния туристически указател.

Проектодокументите дружно с претекстовете към тях са оповестени на уеб страницата за публични съвещания strategy.bg. Крайният период за привършване на разискванията е 26 октомври. Възможно е измененията да влязат в действие до края на тази година. В период от девет месеца двата регистъра би трябвало да са изцяло подготвени, т.е. до есента на 2021 година може би ще забележим събрани на едно място всички туристически забележителности и ще знаме какви фестивалии и събития се провеждат у нас.

Допълненията, касаещи Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития, са обособени в независима глава четвърта в Наредбата за Националния туристически указател. В нея преди всичко се регламентира наличието на обособените като независими раздели "Регистър на туристическите забележителности " и "Регистър на туристическите фестивали и събития ". В глава четвърта от плана на Наредбата се планува редът за регистриране в Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития.

В резултат от предлаганите допълнения в подзаконовия нормативен акт е доразвита на подзаконово равнище уредбата по отношение на Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития, като се открият ясни и съответни условия и процедури за събирането, систематизирането и актуализирането на информацията по отношение на съществуващите туристически забележителности и провежданите фестивали и събития на територията на цялата страна от интерес за туристите.

Нормативно са уредени типовете забележителности, които подлежат на регистриране в Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития. Собствениците, надлежно лицата, на които е предоставено използването или ръководството на туристическите забележителности, вписани в регистъра, като се изключи предпазените територии, имат обвързване да поддържат, реставрират, ремонтират и подхващат всички нужни други ограничения за запазването им при съблюдаване на изискванията и по реда на Закона за културното завещание, като за неизпълнението на това обвързване е планувана глоба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР