Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов

...
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов
Коментари Харесай

Министър Караджов: „Български ВиК холдинг“ отчита загуба от 944 хил. лв. към 30 септември 2021 г.

Вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов заяви по време на парламентарния надзор, че " Български ВиК холдинг " ЕАД по самостоятелния доклад към 30 септември 2021 година регистрира загуба от 944 000 лв.. Холдингът не е възлагал поръчки от вида инхаус, добави министърът.

Той подсети, че с Постановление 7 на Министерски съвет от 22 януари 2020 година са били утвърдени промени по бюджета на Министерство на регионалното развитие в размер на 1 милиарда лв. за учредяването на холдинговото сдружение с държавно присъединяване в капитала.

Към 10 януари тази година размерът на личния капитал, разходваните и разполагаемите средства на холдинга са: личен капитал -1,040 милиарда лв., включително парични средства - 1 милиарда лв., апорт на дълготрайни материални и нематериални активи - 2,5 млн. лв., непаричина вноска, благосъстоятелност върху дялове във ВиК оператори - 37,7 млн. лв., сподели министърът. На фона на един милиард, който стои към този момент втора година в холдинга, не е направено доста разяснява министърът. В същото време холдингът подкрепя ВиК сдруженията освен парично, а като им оказва техническа и друга помощ, с цел да може да се взе участие в европейски стратегии, по които има отпуснати средства, като посредством тях има доста по-голям размер на направените и на предстоящите вложения, добави министърът.

Той добави, че изразходваните средства общо дотук са 107,483 млн. лв.. За увеличение на капитала на дъщерни сдружения са изразходвани 32,580 млн. лв., включително за ВиК - Добрич, Сливен, и за уставен капитал на " ВиК Енерджи груп " ЕООД - 1 млн. лв..

Отпуснатите заеми са 71,721 млн. лв., като в тях капиталови са към 70 млн. лв., за стабилизиране и погасяване на отговорности -Ц 64 млн. лв., за заплащания за съществена активност - 3,182 млн. лв.. В момента наличните средства са 892,516 млн. лв., сподели министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР