Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов

...
Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов
Коментари Харесай

Съдът: "Циганите в България станаха изключително нагли" на Каракачанов е дискриминация

Вицепремиерът и министър на защитата в предходното държавно управление Красимир Каракачанов е направил дискриминация с антиромските си изказвания от 8 януари 2019 година в пловдивското село Войводиново.

Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд (ВАС), оповестиха в понеделник от Българския хелзинкски комитет.

С решението си Върховен административен съд анулира произнасяния на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) и Административен съд – София-град, с които не се открива изявлението на Каракачанов да реализира дискриминация.

Казусът породи, откакто двама мъже от ромски генезис нападнаха военнослужещ. Нападателите бяха открити, а след това и наказани. Каракачанов съобщи тогава пред медии във Войводиново:

„ Циганите в България станаха извънредно нагли към този момент. Преди няколко години набиха служител на реда, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва “.

Според претекстовете на висшите съдии, изключително значение по делото има фактът, че изказванията на вицепремиера Каракачанов са необятно публикувани в медиите. Съдът акцентира, че той не е подлагал на критика съответните причинители на закононарушението, носещи персонална отговорност, а е приказвал за целия етнос:

„ Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на облика на ромите като „ нагли “ членове на обществото, по отношение на които търпимостта на българите „ се изчерпва “, без подозрение може да накърни и накърнява достолепието на представителите на етническата група, като в същото време способства за основаването на трайно отрицателни, евентуално враждебни и конфликтогенни настройки, насажда отношение на съмнение и непоносимост в обществото по отношение на всеки представител на ромския етнос “, отчитат съдиите от Върховен административен съд.

Те регистрират и въздействието на властовата позиция на вицепремиера Каракачанов: „ [изявлението, предмет на делото,] не може да бъде признато като демонстрация на сериозна гражданска позиция на личността “.

Ищец по делото е ромският деятел Ачо Йорданов и неговото съдружие „ Единство “, с правната помощ на Българския хелзинкски комитет.

„ През последните години със страдание следим струпване на доста неприятна процедура по случаи на обществена дискриминационна тирада, в това число от КЗД, който е профилираният народен орган за равенството “, разяснява Адела Качаунова, юрист по делото и директорка на Програмата за правна отбрана на БХК.

„ Това изговаряне на Върховен административен съд, основава основата, върху която другите съдилища и КЗД би трябвало да стъпват когато вземат решение други каузи по отношение на езика на омразата. С извънредно точните и подробни претекстове, които се базират на най-съвременната процедура на Европейския съд по правата на индивида, Съда на Европейския съюз и на други интернационалните правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща вярата ни, че закононарушителите, като господин Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд “, допълни още адв. Качаунова.

Делото се връща на КЗД за ново изговаряне по преписката и вероятно налагане на глоба на нарушителя Каракачанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР