Вицепремиерът и министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Красимир

...
Вицепремиерът и министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Красимир
Коментари Харесай

ВАС нареди Каракачанов да бъде санкциониран за дискриминация

Вицепремиерът и министър на защитата в държавното управление на ГЕРБ Красимир Каракачанов е направил дискриминация с антиромските си изказване от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това излиза наяве от на Върховния административен съд (ВАС), заяви Българският хелзинкски комитет, с чиято правна помощ се води делото.

" Циганите са станали извънредно нагли. Парадоксално е, че ромите в България станаха извънредно нагли към този момент. Преди няколко години набиха служител на реда, преди два дни бият боен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпва ", разгласи Каракачанов пред медиите. Думите му са. Нападателите бяха открити и наказани, само че последствията от случилото се засегнаха цялата ромска общественост в селото, изяснява БХК. И припомня по какъв начин доста роми са прогонени от селото, защото къщите им са оповестени за противозаконни и измежду зима десетки фамилии са останали на улицата. 

Заради думите на Каракачанов първо е сезирана Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД). Тя обаче отхвърля жалбата на съдружие " Единство ". Административният съд в София удостоверява решението на комисията. Така въпросът стига до Върховен административен съд. Сега тримата висши съдии - Галина Карагьозова, Юлия Ковачева (докладчик) и Мария Николова, анулират акта на първоинстанционния съд и на комисията и й връщат преписката за ново изговаряне. Този пък комисията би трябвало да се съобрази с напътствията на Върховен административен съд.

Според Комисията за отбрана от дискриминация проблем с изявлението на Каракачанов няма, защото то не е ориентирано към някого съответно, не образува негативно отношение към ромите повече от допустимото поради подтекста, и не е израз на омраза и експанзия към дадения етнос, а само отразява гражданската позиция на отрицание на Каракачанов към стореното и участниците в него. КЗД се позова на свободата на изложение на мнение в демократичното общество. Първата инстанция добавя тези претекстове с аргумента, че става дума за единично изказване, а не за систематична демонстрация. Освен това, с цел да има тормоз, целта на Каракачанов би трябвало да е била да провокира отрицателни последствия по отношение на съответно лице или група лица от ромски генезис. 

Върховните съдии обаче не са съгласни с изводите на първата инстанция. Според тях особено значение по делото има фактът, че изказванията на Каракачанов са необятно публикувани в медиите. Съдът акцентира, че той не е подлагал на критика съответните причинители на закононарушението, носещи персонална отговорност, а е приказвал за целия етнос:

" Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на облика на ромите като " нагли "  членове на обществото, по отношение на които търпимостта на българите се изчерпва, без подозрение може да накърни и накърнява достолепието на представителите на етническата група, като в същото време способства за основаването на трайно отрицателни, евентуално враждебни и конфликтогенни настройки, насажда отношение на съмнение и непоносимост в обществото по отношение на всеки представител на ромския етнос ", написа съдът. Според магистратите изявлението " надвишава допустимото в тази ситуация негативно отношение към коментираните прояви на тежки закононарушения от съответните лица и излиза от подтекста на разисквания съответен случай ".

" Това изговаряне на Върховен административен съд, основава основата, върху която другите съдилища и КЗД би трябвало да стъпват когато вземат решение други каузи по отношение на езика на омразата. С извънредно точните и подробни претекстове, които се базират на най-съвременната процедура на Европейския съд по правата на индивида, Съда на Европейския съюз и на други интернационалните правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща вярата ни, че закононарушителите, като господин Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд ", разяснява юрист Адела Качаунова от БХК.

Вижте и:





Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР