Вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска очаква безрезервна подкрепа

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска очаква безрезервна подкрепа
Коментари Харесай

Шекеринска: Гръцката позиция "да" на ЕС за Македония, "не" на НАТО е в синхрон с руската


Вицепремиерът и министър на защитата Радмила Шекеринска чака безрезервна поддръжка от Съединени американски щати за приема на Република Македония в НАТО, а по отношение на нерешения спор с Гърция за името акцентира, че единствено част от нещата зависят от македонската страна.

Коментирайки изказването на министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзияс, че до юни няма да се реализира компромис за името, Шекеринска подсети, че за Гърция не е толкоз проблем нашето участие в Европейския съюз, колкото има по-големи шансове да блокират влизането в НАТО

"Позицията "да" на Европейски Съюз, "не" на НАТО е позицията, която застъпва и Русия", сподели Шекеринска и добави, че в случай че решение се откри до юни, ще се даде късмет за поврат на обстановката през юли, когато се организира срещата на върха на Алианса. Всяко закъснение може да промени обстановката на място, сподели Шекеринска, наблягайки, че сегашните условия са най-благоприятни и обстановката ще се трансформира по-нататък, да вземем за пример, ще има избори и в двете страни.

Македония упорства за участие в НАТО, а не за други форми на съюз, като асоциираното участие на Швеция.

Шекеринска на днешния брифинг осведоми за нейната идна аудиенция в Съединени американски щати, която ще се осъществя от 26 април до 2 май, а в чиито рамки ще има среща и с американския министър на защитата Джеймс Матис.

Пътуването до Съединени американски щати ще бъде първо посещаване на македонски министър на защитата там от 2012 година насам. Визитата ще се състои в един доста значим интервал за страната преди срещата на върха на НАТО.

На срещите в Съединените щати се чака да бъде доказано стратегическото партньорство сред Македония и Съединените щати, които имат чудесно съдействие. Предстоящото посещаване ще бъде употребявано и за уточняване на детайлностите за двустранното военно обучение през идната година, която ще се организира в Криволак, в съдействие с европейското командване на Съединените щати. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР