Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе
Коментари Харесай

Нинова: Издаваме заповед, с която забраняваме повишаване на цените на мобилните оператори

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова организира среща с представители на неправителствените организации в региона на потребителската отбрана.

На срещата участва и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, който показа настояща информация по отношение на осъществената от КЗП инспекция във връзка оповестеното желание от страна на мобилни оператори за повдигане на цените на услугите.

КЗП се произнесе, че желанието за повишение на цената на услугите на мобилните оператори съставлява нелоялна комерсиална процедура. И през днешния ден издаваме заповед, с която я забраняваме. Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

" Практиката е нелоялна, тъй като мобилните оператори имат намерение да вдигнат два пъти цената. Те желаят да го създадат за 2020 и за 2021 вкупом през януари или февруари, когато излезе показателя на Национален статистически институт и да се отрази във фактурите за февруари ", акцентира още Нинова.

От през днешния ден ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че в случай че го създадат, ще използван всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на санкция е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лева Второ, ще се обърнем към съда, с цел да желаяме, в случай че нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи авансово осъществяване т.е. да не се пристъпва към нарастване на цената. сподели още Нинова.

В Министерството на стопанската система и промишлеността ще се сложи акцент върху потребителската тематика, която ще се трансформира в извънреден приоритет.

" Потребителите са пострадалите от всяка рецесия в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни против огромните ", уточни Нинова, представена от " Труд ".

Нинова добави още, че ще бъдат основани общи екипи със съдействието на НПО-тата, с цел да се работи в отбрана на потребителите.

Вицепремиерът заяви, че се възвръща работата на Националния съвет за отбрана на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Ще бъдат включени интензивно и гражданските организации в решаването на тези проблеми.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР