Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на
Коментари Харесай

Василев и Павлова подписаха меморандум за разбирателство за по-добро усвояване на еврофондовете

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова подписаха меморандум за съгласие за възстановяване усвояването на средствата от Европейски Съюз, оповестяват МФ и Европейска инвестиционна банка.

Съгласно документа Европейска инвестиционна банка ще даде на българското държавно управление поддръжка за подготовката на планове в страната ни за ефикасна, ефикасна и навременна подготовка и осъществяване на планове или на капиталови стратегии, финансирани със средства от европейските фондове, с което ще се усъвършенства усвояването на средствата от Европейски Съюз. В рамките на оказваната помощ европейската финансова институция би могла да помогне и с ограничения за създаване на институционален потенциал, както и да подкрепи подготовката или осъвременяването на стратегически документи и капиталови проекти за избрани браншове.

По време на церемонията заместител министър-председателят по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев съобщи: " Радвам се, че продължаваме съдействието с Европейската капиталова банка в новия програмен интервал и по Плана за възобновяване и резистентност. Съвместната ни работа с Европейска инвестиционна банка ще подсигурява бистрота и надзор при разходване на средствата, както и доста допълващо финансиране по основни за страната ни планове ".

" Досега Европейска инвестиционна банка е предоставяла на българските управляващи решаваща помощ по подготовката на стратегически документи и подпомагала осъществяването на планове и построяването на институционален потенциал. Подписването на Меморандума за съгласие е разумно продължение на сполучливите консултантски услуги, предоставяни в България по линия на Споразуменията за консултантска поддръжка на планове. Готови сме да разтеглим обсега на целевата помощ, която оказваме на държавното управление, на ръководещите органи и на другите бенефициенти, по планове за климата, в това число в секторите на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите боклуци и плановете за обективен преход в страната, като дадем своя принос за обществените и икономическите изгоди от нови вложения и преодолеем провокациите в региона на заетостта, образованието и финансирането на локално ниво ", уточни вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова.

Българското държавно управление очерта няколко необятни области, които се нуждаят от спомагателна поддръжка през програмния интервал 2021-2027 година Меморандумът за съгласие планува, след договаряне сред българското държавно управление и Европейска инвестиционна банка, подписването на обособени съглашения за услуги за консултантска поддръжка на планове.

Предвидената от Европейска инвестиционна банка поддръжка за планове по този меморандум, предопределена за бенефициенти и ръководещи органи, ще бъде финансирана по съответната стратегия или посредством други европейски фондове, отпуснати на България.

Европейска инвестиционна банка работи в тясно съдействие с България от 1992 година и е подкрепила стопанската система на страната с близо 5,7 милиарда евро. Банката подкрепя капиталови планове, които преодоляват разликите в районното развиване и укрепват икономическата конкурентоспособност. Европейска инвестиционна банка оказва помощ и на български сдружения, наранени от икономическите последици от пандемията от ковид. България е един от най-големите бенефициенти на техническа помощ от страна на банката, се показва в известието.

Споразуменията за консултантска поддръжка на планове (СКПП) са в помощ на финансирани от Европейския съюз планове и целят ускорено осъществяване на планове и асимилиране на структурни и капиталови фондове, отпуснати от Европейски Съюз. Последният меморандум за съгласие за СКПП беше подписан през декември 2015 година и в сходство с него Европейска инвестиционна банка поддържа осъществяването на планове в България в региона на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите боклуци и превоза. В момента Европейска инвестиционна банка дава консултантска поддръжка по планове посредством техническа помощ по СКПП във водния бранш за наблюдаване на осъществяването на планове и за превъзмогване на усложнения в процеса на осъществяване. В същото време нашата поддръжка е ориентирана към новосъздадените ВиК оператори на съвсем цялата територия на страната.

Европейската капиталова банка е институцията за дълготрайно кредитиране на Европейски Съюз и е благосъстоятелност на страните членки.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР