Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да се забрани износа на дизерово

...
Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да се забрани износа на дизерово
Коментари Харесай

Христо Алексиев предлага да се забрани износа на дизелово гориво

Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да се забрани износа на дизерово гориво. За мен, като длъжностен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е рационално да се забрани износът на дизелово гориво, с цел да бъде предпазен преди всичко ползата на българските жители. Това съобщи от парламентарната естрада в отговор на депутатски въпрос служебният заместител министър-председател по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев, заяви Българска телеграфна агенция.

Алексиев означи, че дерогацията за недопечен нефт е дадена на България, с цел да може страната ни да задоволи потребностите на своите жители. " Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво ", изясни той.
" Санкционният правилник няма експлицитна възбрана за експорт на нефтопродукти с генезис от съветски недопечен нефт ", счита Алексиев.
" Освен това количество дизелово гориво, належащо за вътрешното ползване, се създават и други деривати или съпътстващи артикули. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за експорт, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще би трябвало да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще би трябвало да внася горива от други страни ", предизвести Алексиев. И добави, че в случай че това се случи, то може да повлияе на цените на горивата в посока на тяхното нарастване.

Вицепремиерът увери, че всички диалози, които представители на служебния кабинет са провели с управлението на " Лукойл " са били с желанието да се защитят ползите на българските жители.
В отговор на различен въпрос - за признатия от Европейската комисия правилник за облагане на свръхпечалбите на енергийните производители, вицепремиерът Алексив сподели, че нормативното съображение за това е залегнало в промените на Закона за корпоративното подоходно облагане.

С получените доходи може се изработят ограничения за компенсиране на най-уязвимите пластове на популацията и на бизнеса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР