Вицепредседателят на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисарите по дигиталното

...
Вицепредседателят на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисарите по дигиталното
Коментари Харесай

Европейската комисия не си пада по роботите, но ще инвестира в изкуствен интелект

Вицепредседателят на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисарите по цифровото общество Мария Габриел, по науката - Карлос Моедас, по вътрешния пазар и промишлеността - Елжбета Бенковска, показаха през днешния ден нови ограничения на Европейска комисия за поддръжка на проучванията в региона на изкуствения разсъдък, отварянето на базите с данни и трансграничното електронно опазване на здравето

© European Commission Още по тематиката
Момчил Кюркчиев, Leanplum: Броят на разработчиците ни в София ще надмине този в Сан Франциско

Съоснователят и изпълнителен шеф на мултимилионната платформа за мобилен маркетинг и преподавател на DigitalK 2018
25 апр 2018
4+1 | Изкуственият разсъдък НЕ е опасност, знаем ли какво Фейсбук знае за нас и грешките на Tesla

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
23 апр 2018
Кърк Джонсън: След 10 години интернет ще е като кислорода

Бизнес шефът в рекламната организация Wieden+Kennedy и преподавател на DigitalK 2018 пред " Капитал "
19 апр 2018
Роботи съумяха да сглобят стол (видео)
от Дневник,19 апр 2018
4+1 | Бихте ли плащали абонамент за Фейсбук, изкуствен интелект в лечебните заведения и машините, които четат мисли

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
17 апр 2018 " Вие може и да мислите, че моята прахосмукачка е по-добра от мен, само че аз - не мисля по този начин ". Странното признание на вице-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип пристигна в отговор на въпроса на английски публицист дали някой ден роботите няма да са в положение да станат комисари. А мотивът бяха показаните през днешния ден от комисарите по цифровото общество Мария Габриел, по науката - Карлос Моедас, по вътрешния пазар и промишлеността - Елжбета Бенковска, както и от Ансип, нови ограничения на Европейска комисия за поддръжка на проучванията в региона на изкуствения разсъдък, отварянето на базите с данни и трансграничното електронно опазване на здравето.

Основна тематика на конференцията им обаче се трансформира роботиката. " Човешкият мозък е повече от електричество, в него има и химия " - по този начин Ансип образно изясни за какво гледа скептично на опцията скоро роботите да заемат неговото място. " Роботите в никакъв случай няма да станат хора ", безапелационна беше пък Бенковска. А българският комисар Габриел изясни, че роботите в никакъв случай няма да стартират да действат без надзор от хората.

" Може би си мислите, че скоро, както в този момент поставят разнообразни датчици на пилетата и кравите, сходни джаджи ще стартират да се употребяват и при хората, с цел да дефинират по кое време те да задоволяват потребностите си ", онагледи Ансип. Примерът му трябваше да послужи като мотив в поддръжка на вложенията в изкуствен интелект в селското стопанство ( " тъй като другояче някой различен ще пристигна да ни предлага тези прелестни пилета " ), само че в действителност той прозвуча повече като мрачна техно-утопия.

Причината за този чудноват изблик на робо-прогностика евентуално се корени във все по-нарастващите терзания, че роботите ще изместят хората. Според скорошно проучване на " Евробарометър " 74% от интервюираните европейски жители са на мнение, че роботите и изкуственият разсъдък ще унищожат повече работни места, в сравнение с ще основат. В отговор на това Европейска комисия се пробва да балансира всяка поддръжка за модерните технологии с утешение, че те не заплашват европейския обществен модел.

Изкуствен разсъдък
Брюксел ще се опита да подтиква вложенията в технологии за изкуствен интелект, чийто размер сега се равнява почти на една трета от тези, които вършат в Съединени американски щати или в Азия. По данни на консултантската компания " Макинзи " Европа влага годишно 3-4 милиарда $, Азия - 12-13 милиарда, САЩ- 15 милиарда Европейска комисия ще насочи 1.5 милиарда евро към стратегия " Хоризонт 2020 ", които би трябвало да подтикват през идващите три години още 2.5 милиарда евро вложения от частния бизнес и от страните членки.

Друга тенденция в региона на изкуствения разсъдък, по която Европейска комисия ще работи, е подобряването на правната рамка в тази област. " Хората би трябвало да са предпазени от автоматизирани решения, които ги засягат ", сподели българският комисар Мария Габриел. Причината е, че все по-често фирмите взимат решения въз основата на оферти, които се основават на преценката на изкуствен интелект – да вземем за пример на кого да бъде провиснал заем или какъв брой да бъде застрахователната награда на избран клиент. Конкретните законодателни оферти обаче ще бъдат направени в средата на идната година.

Базите данни
Европейската комисия ще се опита да ускори настоящо законодателство за наново потребление на информацията. То съдържа обвързване за обществените управляващи да дават гратис цялата информация, която събират в отворен формат, само че това към момента не се случва. " Защо бизнесът би трябвало да заплаща за нещо, което страната събира ", пита риторично Моедас.

Освен това, Европейска комисия ще желае и компаниите за комунални услуги и тези в превоза да дават събираната от тях информация гратис, защото тя може да даде опция на частния бизнес да основава доста нови приложения и работни места. Същото ще важи и за проучванията, които са финансирани с обществени средства. Комисията предлага и насоки за облекчение на размяната на данни сред фирмите в частния бизнес, както и за публикуването на всички научни проучвания в отворен формат.

Освен основаване на по-богати бази данни, тези стъпки ще подтикват и фирмите в региона на изкуствения разсъдък, защото те ще имат повече информация, на която да базират логаритмите си.

Електронното опазване на здравето
Европейска комисия предлага да се даде опция за достъп на откриватели до информацията на пациентите, тъй че да се основат по-големи бази данни, които да спомогнат за откриването на лекуване за разнообразни заболявания. Освен това, Европейска комисия ще прегледа разпоредбите в директивата за пациентските права, тъй че да даде опция на жителите да имат достъп до своите електронни картони и отдалечено - от други страни. За България последното, несъмнено, е неприложимо, защото няма национална здравна база данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР