Витамин E, известен още като токоферол е витаминът на репродуктивността.

...
Витамин E, известен още като токоферол е витаминът на репродуктивността.
Коментари Харесай

Мастноразтворимите витамини – A, D, E, K


Витамин E , прочут още като токоферол е витаминът на репродуктивността. Благоприятства детеродните функционалности и развиването на плода. Той е мощен антиоксидант и подкрепя заздравяването на кожата и лигавиците. В по-високи дози има забележителен анаболен резултат. (Към първа част на материала)

Ниските равнища са причина за мускулна уязвимост и промени. Недостигът при новородените е вследствие на тип жълтеница. Витаминът е резистентен на термична обработка, сушене и стерилизиране.

Хиповитаминоза може да настъпи след дълъг интервал (около година), в който витаминът не е бил одобряван. Храните, богати на вит.Е са ядки, семена, пълнозърнести произведения, бобови и зърнени култури, магданоз.

Свързани публикации.. Мастноразтворимите витамини – A, D, E, K 0 Витамините от група B - мозъкът ни не може без тях 0 Витамините от група B - II част 0

Витамин К1 (филохинон) е прочут като витамин на кръвосъсирването. Под негово деяние се образува протромбина, който е фактор в процеса на кръвосъсирване. Той се образува от чревната флора в тънките вътрешности, дефицитът му е причина за кръвоизливи и мъчно зарастване на раните.

При някои болести – жълтеница, цироза и панкреатит се затруднява естественото асимилиране на вечесинтезирания витамин. При щедро кръвотечение може да се приема под формата на таблетки, с цел да се ограничи загубата на кръв.

Източници на витамин К са спанак, лапад, зеле, броколи, домати, фасул, черен дроб, яйца. Предозиране може да се получи при свръхдози от синтетичен витамин К. Приемът на огромни количества от естествени източници витаминът не предизвиква интоксикация.1375
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР