Висшият съдебен съвет започва процедура идния четвъртъкМандатът на Лозан Панов

...
Висшият съдебен съвет започва процедура идния четвъртъкМандатът на Лозан Панов
Коментари Харесай

Избират нов председател на ВКС на 14 януари догодина

Висшият правосъден съвет стартира процедура идния четвъртък

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 година

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши да открие процедурата за нов ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) на 30 септември. Самият избор би трябвало да се реализира на 14 януари 2022 година

На процедура бе признат графикът, одобрен във вторник от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, а не предлагането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов стартът на процедурата да бъде даден на днешното съвещание.

По закон номинациите могат да се вършат от трима членове на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, от Пленума на Върховния касационен съд и от министъра на правораздаването. Стоилов не изключи да взе участие в процедурата, при положение, че се появи претендент с необятна професионална и социална поддръжка, който не попадне измежду препоръчаните. Номинациите ще бъдат одобрявани на 7, 14, 21 и 28 октомври, а до 11 ноември претендентите би трябвало да показват нужните документи.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 година и по тази причина през днешния ден служебният министър сподели, че казусът с този график е, че дава доста малко време за възможна реакция на президента да върне указа за назначение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР