Висшият съдебен съвет (ВСС) ще повтори гласуването си за нов

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще повтори гласуването си за нов
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет повтаря гласуването за нов главен прокурор

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще повтори гласуването си за нов основен прокурор. Това става тъкмо седмица откакто президентът Румен Радев върна на правосъдните кадровици предлагането им - на поста да бъде назначен Иван Гешев. Очаква се съвещанието да протече при засилени ограничения за сигурност и на фона на митинги.

На 24 октомври след 10-часово разискване, на процедура блокиран достъп до постройката на Висш съдебен съвет и анти- и про-Гешев събития, правосъдните кадровици избраха с 20 гласа „ за “ и 4 „ срещу “ за правоприемник на Сотир Цацаров неговият сегашен заместител.

Президентът съобщи, че поради неналичието на състезателност в конкурсната процедура за избор на нов обвинител номер едно, както и поради от поддръжка, които Гешев получи от структури на изпълнителната власт, няма да подпише декрет за назначението на определения от Висш съдебен съвет.

„ В прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка “, сподели Радев и върна предлагането на Иван Гешев, тъй като:

„ Изборът е акт с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрение “.

Още на идващия ден основен прокурор и определен за основен прокурор благодариха на президента, че е упражнил едно от пълномощията си в рационален период.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР