Висшият съдебен съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за

...
Висшият съдебен съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за
Коментари Харесай

ВСС гласува да продължи процедурата за Иван Гешев

Висшият правосъден съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор на България. Това се постанова след решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначението на новоизбрания основен прокурор, след първото гласоподаване във Висш съдебен съвет.

Висш съдебен съвет преди малко излезе в отмора, откакто гласоподава, че тази процедура продължава и че тя няма да бъде прекъсната.

Членовете на Висш съдебен съвет при започване на съвещанието изпаднаха в спор, дали указът на президента е стимулиран или не, както и по какъв начин би трябвало да продължат - дали имат учредения да прекратят тази прокуратура и да стартират напълно нова или да прегласуват претендента за основен прокурор и да стартират нова, в случай че Иван Гешев не събере нужните 17 гласа. Ако събере 17 или повече гласа да бъде препоръчан наново за декрет от президента за назначение.

Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд: Смятам, че ние би трябвало да чуем рецензиите на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям. Смятам, че ние сме длъжни да предизвикваме нова процедура за избор на основен прокурор.

Цветинка Пашкунова: Тази процедура препятства провеждането и при изискванията на състезателност, предпоставя резултата.

 Вероника Имова: Принципът за разделяне на управляващите разпорежда на Висш съдебен съвет пълномощието да избира магистратите, като и да избира тримата огромни в правосъдната власт. Никой от останалите представители на законодателната и изпълнителната власт, както и президентът нямат право да изземват функционалностите на Висш съдебен съвет.

 Сотир Цацаров, основен прокурор: Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, тъй като всеки от нас, когато дава своя избор при всички гласоподава би трябвало да мисли за това, което сподели президента... сподели. Нека да не спекулираме, че указът има претекстове. Указът няма претекстове. Има обществена позиция на президента, която най-малкото поради своята неприкритост, аз споделих ясно, дали я одобрявам или не, е напълно обособен въпрос, заслужава почитание и би трябвало да бъде преценена от всеки от нас.

Даниела Марчева, член на Висш съдебен съвет: Указът на президента, с който се връща предлагането на пленума, не е съображение за започване на нова процедура.

В последна сметка с 20 гласа " за " и 4 " срещу " Висш съдебен съвет реши да не приключва процедурата.

След почивката Висш съдебен съвет мина към втора точка от дневния ред - разискване и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

В момента членовете на съвета спорят към това от кое място тъкмо би трябвало да стартира тази процедура. Дали би трябвало непосредствено да се прегласува кандидатурата, или би трябвало да има разискване. Едното от предложенията е Висшият правосъден съвет на първо време да вземе решение от кое място продължава процедурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР