Висшият френски административен съд (Държавният съвет) осъди страната да плати

...
Висшият френски административен съд (Държавният съвет) осъди страната да плати
Коментари Харесай

Френски съд осъди страната да плати 10 млн. евро заради замърсяване на въздуха  

Висшият френски административен съд (Държавният съвет) осъди страната да заплати 10 милиона евро санкция поради качеството на въздуха в няколко региона от територията си, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Санкцията беше наложена четири години, откакто Държавният съвет, който комбинира функционалностите на юридически консултант на изпълнителната власт и на висш съд по административни каузи, подреди на държавното управление да понижи нивата на азотен диоксид и фини прахови частици в над 10 региона, с цел да дават отговор на европейските стандарти.

Влошеното качество на въздуха взема 40 000 жертви годишно във Франция, отбелязва Агенция Франс Прес, представена о Българска телеграфна агенция.

В решението си съдът декларира, че държавното управление на Еманюел Макрон е направило прекомерно малко за възстановяване на качеството на въздуха в някои региони. През предходната година нивата на азотен диоксид са останали прекомерно високи в столицата Париж и в Лион, както и нивото на фини прахови частици във френската столица.

" Предприетите ограничения са незадоволителни, с цел да се счита, че решението на съда от 2017 година е изпълнено напълно ", се акцентира в изказването.

Засега няма коментар от министерството на околната среда. Правителството към този момент беше заявявало, че от юли предходната година е въвело спомагателни ограничения за филтриране на въздуха в градовете, в това число в региони с по-ниски излъчвания и тласъци за потребление на електрически и хибридни коли.

Това е най-високата санкция, налагана на страната за несъблюдение на правосъдно решение. Съдът акцентира, че може да постанова спомагателни санкции от 10 милиона евро на всеки шест месеца, до момента в който държавното управление не извърши поставените цели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР