Висшият адвокатски съвет намира за тревожни предложенията в проекта на

...
Висшият адвокатски съвет намира за тревожни предложенията в проекта на
Коментари Харесай

Адвокатурата призова за широк конституционен дебат

Висшият адвокатски съвет намира за " тревожни " предложенията в плана на ГЕРБ за нова конститиция и прикани за необятен публичен спор по тематиката. Съветът споделя, че показаните хрумвания са доста противоречиви и се отклоняват се от съществени правила на конституционното право нестимулирани оферти.

Адвокатурата приканва Народното събрание да постъпи " рационално, отговорно и почтено ", преди да вземе своето решение.

" Освен неточности и грешки, планът съдържа отклонения от съществени кардинални на конституционното право и нестимулирани оферти за промени в демократични принадлежности, обичайни за най-новата история на България, чиято изгода и значителност е потвърдена през годините и които са в унисон с най-хубавите европейски мостри. Това оттегляне от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет смята за извънредно обезпокоително ", се споделя в позицията.

Основна рецензия е изнасянето на главните човешки в края на предлагания нов парламентарен модел. Адвокатурата не се съгласна с метода, по който се вкарва конституционната тъжба, със законодателната самодейност за магистратските препоръки и други съществени положения в закона. Поради това институцията прикани да се организира спор.

" Обществото извървя прекомерно дълъг път в демократичното си развиване, ориентирано към реализиране господство на правото и подсилване на конституционните полезности. Всяко оттегляне от постигнатото е немислимо, тъй като би отдалечило България от общността на европейски страни, а възможните промени в Конституцията могат да бъдат подкрепени единствено в случай че отстраняват установените дефекти в уредбата и приближат българския парламентарен модел към най-хубавите европейски мостри ", предизвестява адвокатурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР