Висшите училища, които подготвят педагози, ще променят подхода си -

...
Висшите училища, които подготвят педагози, ще променят подхода си -
Коментари Харесай

Бъдещият учител - повече вдъхновител, по-малко лектор

Висшите учебни заведения, които приготвят педагози, ще трансформират метода си - фрагментите, които ще се дипломират там, би трябвало да имат богат набор от компетентности с изключение на базовите. Затова в проектобюджета за идната година са планувани 10 млн. лева за национални стратегии във висшето обучение, сподели през днешния ден в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той взе участие в конференцията " Компетентностно основано обучение и педагогиката на 21 век ", проведена от Пловдивския университет.
Освен базовите компетентности по предмета, който учителите преподават, те би трябвало да имат предприемачески, цивилен, публични и цифрови умения, да умеят да работят с машини, основани на изкуствения разсъдък, да схващат от логаритми и цифрова креативност. Фигурата на учителя в 21 век би трябвало да предизвика интереса на учениците към ученето, а шефовете би трябвало да подтикват изобретателните учители и това е преходът, който вършат просветителните системи от предишния към настоящия век. 
Част от плануваните 10 млн. лева ще бъдат разпределени измежду най-хубавите възпитаници под формата на спомагателни стипендии. Особено подтиквани ще бъдат младежите, които се насочват към педагогическите специалности и инженерното обучение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР