Висшите учебни заведения у нас нямат право да заглушават устройствата

...
Висшите учебни заведения у нас нямат право да заглушават устройствата
Коментари Харесай

ВУЗ-те без право да заглушават устройствата на преписвачите

Висшите образователни заведения у нас нямат право да заглушават устройствата на преписвачите. 

Това написа в писмо от ръководителя на Комисията за контролиране на известията (КРС) Росен Желязков до Министерството на образованието и науката, предава news.bg.

Писмото на Желязков е подадено в МОН и персонално до просветния министър Крисимир Вълчев на 14 май 2018 година, преди провеждането на матурите в страната и някои кандидатстудентски изпити. От МОН са разпратили писмото на Желязков, с което разполага и news.bg, до ръководителите на ВУЗ-oве у нас.

Писмото на Комисията за контролиране на известията е по отношение на постъпило писмо на зам.-министъра на образованието и науката - Петър Николов, по отношение на съществуваща процедура за потребление на заглушители на мобилните мрежи при осъществяване на изпити във висшите учебни заведения. 

Според писмото " потреблението на заглушители не е позволено на територията на Република България, за което неведнъж е уведомявано Министерството на образованието и науката ".

В писмото от Комисията за контролиране на известията се изяснява, че заглушителите, които се употребяват като мярка за предварителна защита на преписването по време на изпитите, съставляват радиосъоръжения по смисъла на Закона за електронни известия (ЗЕС). " Предназначението на заглушителите е лъчение на радиосигнали за блокиране на радиосигналите на други радиосъоръжения, ползващи същите радиочистотни ленти. "

В тази връзка КРС счита, че потреблението на заглушители по време на изпитите на ВУЗ-овете е " нездравословно радиосмущение, което пречи на работата на други радиослужби, функциониращи в сходство с настоящото национално законодателство и води до спиране даването на услуги на крайните консуматори или до нарушение на тяхното качество (напр. в мобилните мрежи) ".

В писмото се показва, че според член 267 от Западноевропейски съюз потреблението на такива заглушителите е неразрешено.

Предвид това от КРС са безапелационни, че заглушителите не могат да бъдат употребявани с задачите за предварителна защита на преписването на кандидат-студентските и други изпити, тъй като предизвикват нездравословни радиосмущения на други електронни съобщителни мрежи и тъй като за тях няма избрани условия за потребление в сходство подзаконови актове.

В писмото на Желязков се установи, че потреблението на заглушители на територията на България освен е нелегално, само че и се санкционира. Съгласно член 328, ал.1 от Западноевропейски съюз за използването на такава техника се носи административнонаказателна отговорност, а нарушителите подлежат на наказания в размер от 200 до 2 000 лв..

Друг член на Западноевропейски съюз (чл. 330) пък гласи, че който пуска в деяние или употребява радиосъдържание, за което е въведено ограничаване по член 267, се санкционира с санкция в размер от 5 000 до 15 000 лв..

С оглед на изложените в писмото доводи " и идните зрелостни и кандидатстудентски изпити " (към дата на подаване на писмото матурите и някои кандидатстудентски изпити са били идни - бел. р.), от Комисията за контролиране на известията са декларирали пред МОН, че министерството би трябвало да предприеме ограничения и да уведоми всички университети и останалите образователни заведения в страната, че потреблението на заглушители е незаконосъобразно.

Ако бъдат използвани такива средства, КРС написа, че ползвателите им ще бъдат глобени според глобите, планувани в Закона за електронните известия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР