Висшите банкови регулатори на САЩ ще свидетелстват пред Конгреса във

...
Висшите банкови регулатори на САЩ ще свидетелстват пред Конгреса във
Коментари Харесай

Кой е виновен за SVB и Signature Bank? Регулаторите отговарят пред Конгреса

Висшите банкови регулатори на Съединени американски щати ще свидетелстват пред Конгреса по отношение на непредвидените банкрути на районните кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank, оповестява Reuters.

Високопоставени чиновници от Федералния запас, Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) и Министерството на финансите ще дадат показания пред комисиите по отношение на колапса на двете банки, който провокира съществени загуби в инвеститорското доверие в бранша.

Регулаторните органи дават обещание да преразгледат своите правила и процедури след двойния неуспех, само че упорстват, че цялостната система остава постоянна. Същевременно, чуването в Банковата комисия на Сената ще даде опция на законодателите да окажат напън върху регулаторите да изяснят какво тъкмо се е случило под техен контрол.

Високопоставени чиновници от FED и FDIC заявияват, че средствата на вложителите са сигурни и постоянни, само че би трябвало да бъде изяснено какво тъкмо е довело до банковите банкрути и какви правила би трябвало да бъдат изменени, с цел да се предотвратят сходни сривове в бъдеще.

" И на двете чувания ще има политиканстване, като прогресивни и консервативни партии ще търсят политически причини ", споделя Джарет Сейбърг от TD Cowen. " Очакваме обаче и нещо значително, защото законодателите ще притискат длъжностните лица за това какво се е объркало в тези банки и какво би трябвало да бъде посланието за незастрахованите инвеститори. "

Сътресенията провокираха нови обвинявания във Вашингтон, защото някои демократи и републиканци остро разкритикуваха регулаторите, че са разрешили на банките да стигнат до такова положение.

Критиците означават по какъв начин и двете банкови институции, само че с изключително значение SVB, бързо са нараснали размера си и са се оказали с големи количества незастраховани депозити.

" Много ясно е, че регулаторните органи са имали пълномощията да си правят работата, да упражняват контрол. Те просто не го направиха ", съобщи сенаторът Тим Скот от Южна Каролина, водещ републиканец в банковия комитет на Сената, на конференция на банковата промишленост предходната седмица.

В показанията си заместник-председателя на FED по надзора Майкъл Бар дава обещание " безмилостен " взор върху метода, по който е бил упражняван контрол над SVB, само че отбелязва, че в последна сметка изчистването на минусите е обвързване на управлението на банката, а не на надзорниците.

Някои демократи, в това число огромният критик на банката сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс, също настояват, че виновността е в закона за дерегулация на банките от 2018 година Подкрепен най-вече от републиканците, само че и от някои умерени демократи, той облекчи най-строгия контрол за компании, притежаващи активи сред 100 и 250 милиарда $, измежду които са SVB и Signature.

" Длъжностните лица, които седят през днешния ден пред нас, знаят, че техните прародители са свалили отбраните си ", декларира ръководителят на Банковата комисия на Сената Шеррод Браун, демократ от Охайо, в квалифицираното си встъпително изказване. " Ще следим всички регулаторни органи, с цел да сме сигурни, че правят оценка вредите, поемат отговорност за дейностите си и поправят това, което е счупено. "

В изявленията си както Бар, по този начин и ръководителят на FDIC Мартин Грюнберг показват, че преглеждат опцията за стягане на разпоредбите за банките и за използване на по-строг контрол върху компании, сходни на SVB.

Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите също ще изслуша регулаторите в сряда, а водачите на Конгреса към този момент обявиха, че желаят да разпитат някогашните изпълнителни шефове на двете банки.

Очаква се обаче регулаторите да бележит някои позитивни причини поради създалата се обстановка. FDIC разгласи, че е намерила покупател за депозитите и заемите на SVB в лицето на First Citizens Bancshares.

Макар че банковите акции остават под напън, нито една американска компания не е банкрутирала през двете седмици, откогато администрацията на президента Джо Байдън разгласи гаранции за вложителите и нова незабавна ликвидност за нуждаещите се банки.

В квалифицираните си показания Грюнберг декларира, че " голямото болшинство " банки не записват значителен отлив на депозити.

В Европа висшият контролен орган на ЕЦБ съобщи, че разпродажбата на акциите на Deutsche Bank (DBKGn.DE) през предходната седмица демонстрира, че вложителите остават нервни и могат да бъдат изплашени от придвижванията на пазара на суапове за кредитно несъблюдение (CDS).

Цените на CDS на Deutsche Bank се намалиха от петък насам, само че остават надалеч над равнищата отпреди банкрута на SVB и проведеното от държавното управление усвояване на Credit Suisse (CSGN.S) от по-големия съперник UBS (UBSG.S), основан в Цюрих.

Във вторник банките бяха подложени на инспекция на различен фронт, защото френските управляващи претърсиха парижките офиси на няколко огромни институции, в това число Societe Generale (SOGN.PA), BNP Paribas (BNPP.PA) и HSBC (HSBA.L), като част от разширяващото се европейско следствие на данъчни заплащания върху дивиденти. Societe Generale удостовери претърсванията, като отхвърли спомагателен коментар. Другите банки към момента не са дали отговор на запитванията за коментар.

Доверието на вложителите в банковия бранш продължава да е несигурно и през днешния ден, а Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че следената волатилност е засилила още нуждата от по-строг регулаторен надзор.

Акциите на европейските банки (.SX7P) се задържат на постоянни равнища след растежа в понеделник, до момента в който тези на американските кредитори са с индикации за покачване или без смяна.

Сигурният американски $ обаче губи позиции за втори ден, а златото поевтинява, защото вложителите се насочиха още веднъж към по-рискови активи. Междувременно цените на суровия нефт се покачиха заради вероятностите пред търсенето, защото банковите опасения отслабнаха.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР