Висши американски и руски военни командващи се срещнаха на фона

...
Висши американски и руски военни командващи се срещнаха на фона
Коментари Харесай

Командващите армиите на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за Афганистан и Азия

Висши американски и съветски военни командващи се срещнаха на фона на опитите на Съединени американски щати за приемане на военни права и друга поддръжка за битка с тероризма в страни, граничещи с Афганистан - ход, на който Москва изрично се опълчва , оповестява АП.

Срещата във финландската столица Хелзинки сред военачалник Марк Мили , ръководител на Съвместния щаб на началниците щабове на Съединени американски щати, и ръководителя на съветския Генерален щаб военачалник Валери Герасимов идва в решителен миг след военното евакуиране от Афганистан .

Без войски на място, Съединени американски щати би трябвало да изградят повече баз и, продан на разследващи данни и други съглашения , с цел да оказват помощ за наблюдението на екстремистите от Ал Кайда и Ислямска страна в Афганистан, за да се подсигурява , че те не се прегрупират и не съставляват опасност за Съединени американски щати и техните съдружници.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи през юли, че Москва е предизвестила Вашингтон, че всяко разполагане на американски войски в страни, прилежащи на Афганистан, е " недопустимо ".

Той сподели, че Русия е споделила на Съединени американски щати " по пряк и явен метод, че това ще промени доста неща освен във усещанията ни за протичащото се в този значим район, само че и в връзките ни със Съединени американски щати ".

Рябков сподели също, че Русия е провела " прям диалог " със страните от Централна Азия, с цел да ги предизвести да не позволяват американските войски в техните граници.
 Съединени американски щати може да реалокират войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан
Съединени американски щати може да реалокират войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Двете страни от Централна Азия граничат с Афганистан

Мили отхвърли да даде детайлности за срещата на кореспонденти, пътуващи с него до Хелзинки. В изказване в сряда полковник Дейв Бътлър, представител на Мили, съобщи, че срещата е " продължение на договарянията, ориентирани към възстановяване на връзката на военното управление сред двете народи за понижаване на риска и оперативно разрешаване на спорове ".

Бътлър сподели, че и двете страни са се съгласили да не разкриват детайлности от договарянията , което е било процедура при предходни срещи и диалози.

Но единствено преди няколко дни Мили обясни, че главният въпрос е основна тематика в съзнанието му по време на това европейско пътешестване, като сподели, че го е разискал с сътрудниците от НАТО, когато се срещнаха в Атина през уикенда.

Мили, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин и чиновници на американското разузнаване предизвестиха, че Ал Кайда или групировката " Ислямска страна " може да се надигнат и да съставляват опасност за Съединени американски щати след една до две години.

Американските военни водачи обявиха, че могат да организират антитерористично наблюдаване и в случай че е належащо, да нанасят удари в Афганистан " от хоризонта " - т.е. от активи, основани в други страни.

Те обаче признават, че полетите за наблюдаване от бази в Персийския залив са дълги и обезпечават лимитирано време във въздуха над Афганистан . Така че Съединени американски щати и техните съдружници желаят съществени съглашения, права за полети и засилен продан на информация с по-близки до Афганистан страни, като Узбекистан, Киргизстан или Таджикистан .

Засега няма индикации за прогрес. Москва поддържа компактно страните от Централна Азия и се опълчва на западното наличие там .
 Русия доставя С-300 и дронове в Киргизстан
Русия доставя С-300 и дронове в Киргизстан

За обезпечаване сигурността на външните граници на Организацията на Договора за групова сигурност

Съединени американски щати използваха Транзитния център в Манас, Кригизстан, за огромна част от войната в Афганистан, премествайки войски във и отвън военната зона през тази база. Под натиска на Русия и нейните съдружници обаче Кригизстан упорства Съединени американски щати да изоставен базата през 2014 година

Съединени американски щати също наеха Карши-Ханабад, прочут като K2, като база в Узбекистан за няколко години след началото на войната в Афганистан. Узбекистан подреди базата да бъде закрита през 2005 година на фона на напрежението с Вашингтон, а Министерството на защитата удостовери през май, че конституцията и военната теория на страната изключват наличието на непознати войски там.

Не е ясно дали има капацитет за договаряния с руснаците , с цел да ги насърчи да понижат възраженията си против наличието на Съединени американски щати или съдружниците в района. Но съветските представители също показаха угриженост, че талибаните може да дестабилизират Централна Азия.

Мили приказва оптимистично тази седмица за приемане на помощ от съдружници. Той в никакъв случай не е посочвал съответно Русия или страните от Южна Азия, само че сподели, че съдружниците от НАТО разискват евентуалния принос.

" Има благоприятни условия, при които членовете на алианса могат да изберат да работят в тясно съдействие с нас по тези благоприятни условия на хоризонта ", сподели Мили пред кореспонденти.

Срещата на Мили с Герасимов и по-широките полемики за битката с тероризма тази седмица идват след гибелен въздушен удар на Съединени американски щати в Афганистан в последните дни на безредната евакуация на американци, афганистанци и други. Първоначално Съединени американски щати твърдяха, че ударът с безпилотен аероплан е умъртвил ислямски екстремист, който желае да нападна летището в Кабул, само че в този момент твърди, че това е, в това число седем деца.
 Русия укрепи военната си база в Таджикистан, до момента в който следи активността на талибаните в Афганистан
Русия укрепи военната си база в Таджикистан, до момента в който следи активността на талибаните в Афганистан

Няколко противотанкови системи " Корнет " бяха ситуирани в някогашната руска република

Инцидентът провокира въпроси за бъдещото потребление на удари с безпилотни летателни апарати против терористи в Афганистан. Генерал Франк Маккензи, началник на Централното командване на Съединени американски щати, съобщи, че въпреки този въздушен удар да е " трагична неточност ", той не може да бъде съпоставим с бъдещи контратерористични удари.

Маккензи разяснява, че ударът, при който починаха цивилни, се основава на разследващи данни, сочещи за непосредствена опасност от нова офанзива на летището в Кабул. и десетки афганистанци и други цивилни на летището.

Бъдещите удари по тези, които се счита, че съставляват опасност за Съединени американски щати, споделя Макензи, ще бъдат " осъществени при разнообразни правила за ангажиране " и ще има повече време за изследване на задачата.

" Ще имаме опция да развием в допълнение задачата и време да разгледаме модела на живот. Това време не беше разполагаем, тъй като това бе непосредствена опасност за нашите сили ", сподели Макензи. " Нямахме лукса на времето да развием модел и да създадем редица други неща. "
 Байдън и Джонсън с метод против Русия и Китай на база полезности
Байдън и Джонсън с метод против Русия и Китай на база полезности

Джонсън е припрян за срещата за народна власт - " ще помогне за интернационалните дейности "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР