Висшето политическо ръководство на САЩ е научило за плановете на

...
Висшето политическо ръководство на САЩ е научило за плановете на
Коментари Харесай

Разследване на The Washington Post: Секретни доклади - никой не вярвал на САЩ, че Путин наистина ще нападне Украйна

Висшето политическо управление на Съединени американски щати е научило за проектите на Путин да нападне Украйна през октомври 2021 година, излиза наяве от
Разузнавателните, военните и дипломатическите ръководители на Съединени американски щати са дали на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис отчет със сателитни изображения, прихванати диалози и информация от източници, които разкривали проектите на Русия да нахлуе в Украйна.
Към оня миг към този момент всичко за пресичането на границите и настъплението било готово.
Един от претекстовете за нападението е

затварящият се „ прозорец на опциите “:

Самият Путин е към този момент на 69 години и не му остава чак толкоз доста време, с цел да се утвърди като популярен водач, възстановил господството на Русия в Евразия, а Съединени американски щати и Европа не са в кондиция, тъй че да се опълчват на завоевателните му проекти.
Украинците към този момент два пъти са въставали с искане за народна власт и независимост от съветската интервенция – по време на Оранжевата гражданска война 2004-2005 година и по време на митингите на Майдана 2013−2014-та, предшестващи анексирането на Крим от Русия.
В същото време Путин счита, че администрацията на Байдън е отслабена от унизителното евакуиране на американските войски от Афганистан и ще желае да избегне нови войни.
Той разчитал и на това, че Съединени американски щати и Европа не престават да се борят с пандемията, канцлерът на Германия Ангела Меркел напуща поста си и предава властта на „ неизпитан “ правоприемник, президентът на Франция Емануел Макрон е изправен пред сложни избори, а Англия страда от стопански спад след Brexit.
Големи елементи от континента зависят от съветския петрол и природен газ, които, както счита Путин, той би могъл да употребява като чеп, който да вбие в единството на западния съюз.
Той основава запаси от налични средства в размер на стотици милиарди $ и е уверен, че съветската стопанска система ще издържи неизбежните наказания, както към този момент се е случвало.
Още в края на лятото на 2021 година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се концентрира върху непрестанно възходящия размер разследващи данни, свързани с Русия и Украйна.
По думите на чиновници в администрацията,

американското разузнаване е съумяло да проникне в многочислени точки на политическото управление на Русия,

шпионския и уред и военните: от висшето управление до предната линия.
Плановете на Путин били доста по-дръзки, в сравнение с през 2014 година и заплашвали непосредствено източния фланг на НАТО и даже архитектурата на сигурност в Европа след Втората международна война.
„ Те възнамеряват да осъществят забележителна стратегическа офанзива против Украйна от няколко посоки по едно и също време “, споделя на Байдън ръководителят на Кометата на шеф щабовете на Съединени американски щати Марк Милли през октомври 2021 година.
По данни на разузнаването, съветските войски е трябвало да настъпят от север – от две страни към Киев. Една част от тях е трябвало да се движат източно от столицата през Чернигов, а в това време други е трябвало да обкръжат Киев от запад, придвижвайки се южно от Беларус през региона сред Чернобилската АЕЦ и близките блата.
Руснаците решили да настъпят през зимата, тъй че твърдата земя да бъде леснопроходима за танковете. Те възнамерявали да завладеят Киев за три-четири дни, а съветски спецназ е трябвало да проникне в столицата и

да в профил президента Зеленски, като го убие,

в случай че се „ наложи “.
Други военни елементи трябвало да влязат от изток да преминат през центъра на Украйна в посока река Днепър, а войските от Крим да завземат югоизточното крайбрежие.
След това съветските войски трябвало да се прегрупират, да се превъоръжат и да се насочат на запад, до линията север-юг — от Молдова до западна Беларус, оставяйки след себе си останките на украинската страна — територия, която, съгласно Путин, била обитаема с „ непоправими ненацистки русофоби “.
Според проектите на съветския Генщаб това трябвало да отнеме няколко седмици.
Но на мнозина в Белия дом било мъчно да си показват

мащабите на упоритостите на Путин

«Не приличаше на нещо, на което би се решила една рационална страна», споделя по-късно един от участниците на срещата в Белия дом.
Съединени американски щати изпратили посланици при Путин, Патрушев и Лавров и, когато това не донесло никакъв резултат, при Зеленски.
Информацията обаче се сторила „ ненапълно спекулативна “, тъй като съветската войска и преди този момент употребила разнообразни „ уловки “.
Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна ни сподели, че Съединени американски щати дали прекомерно малко разследващи данни, които да верифицират позицията за неизбежно близко навлизане. Такава информация в Киев получили едвам четири или пет дни преди началото на експанзията.
В средата на ноември за проектите на Кремъл за завземането на Украйна от шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс научава Северноатлантическият съвет на НАТО.
Някои от представителите на страните-членки се отнесли към тази информация извънредно скептично: американското разузнаване не им се коствало задоволително благонадежден източник.
Сериозно възприели опасността единствено Англия и Прибалтийските страни, които постоянно нервно са се отнасяли към желанията на Русия.
Но дори такива европейски водачи като Макрон и Меркел не можели да повярват, че Путин ще се реши на толкоз ирационална стъпка и ще нахлуе в Украйна.
Не разбирали протичащото се и в Украйна.
" Поставете се на наше място. От една страна, Съединени американски щати ни споделят нещо напълно невъобразимо, а всички останали мигат с очи и споделят, че това не е нещо, което може да се случи “, споделя Дмитро Кулеба.
„ Аз не можех да допускам, че ни следва война от подобен мащаб. Единствената страна в света, която настоятелно и решително ни споделяше, че ще последват ракетни удари, беше Съединени американски щати. Всички останали бяха склонни да мислят, че войната е допустима, само че че по-скоро ще бъде местен спор в източна Украйна “, продължава той.
Когато на администрацията в Съединени американски щати излиза наяве, че дипломатическият път за урегулиране на вероятния спор не интересува Русия, стартират да усилват военния си контингент в Европа – от 74 хиляди на 100 хиляди, от четири ескадрили на 12 и от пет кораба до 26.
С разрешението на Агенцията по национална сигурност е основана директна линия за връзка сред украинските военни и европейското командване на американските войски в Европа.
По същото време администрацията на Байдън взема решение да разгласи забележителна част от секретната информация, с цел да лиши Путин от претекст да нападне. В частност, американското разузнаване разкрива планувана от руснаците

интервенция „ под непознато знаме “,

провокация, която да направи да наподобява по този начин, че Украйна сама е почнала навлизане в Русия.
По този метод светът научи и за действителните мащаби на струпаните по западните граници на Русия войски – в интервенцията трябвало да бъдат задействани 100 батальонно-тактически групи с бройка до 175 хиляди военни.
На 12 януари шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс споделя на Зеленски за проектите на Кремъл да нанесе гръмотевичен удар по Киев с десант в Гостомел, блокиране на столицата, събаряне, в това число с убийства, на висшата политическа власт благодарение на към този момент настоящи диверсионни групи.
По информация на WP, в администрацията не са оспорвали това, че украинската столица ще бъде завладяна, не били съгласни единствено с времето, което ще е належащо за това.
Но без значение от заплахата за живота на самия Зеленски и на фамилията му, президентът на Украйна, дружно с другите висши ръководители на страната, отхвърля да напусне Киев.
" Ако бяхме съобщили на украинците за нападението, руснаците щяха да ни завладяват за три дни. Като цяло нашето вътрешно възприятие се оказа вярно:

в случай че посеем безпорядък измежду хората преди нападението, руснаците ще ни изядат

Защото по време на безпорядък, хората бягат от страната. Колкото и цинично да звучи, само че това са точно тези хора, които стопираха всичко “, споделя Зеленски.
Той прибавя, че в случай че украинците бяха почнали да напущат страната и да изнасят парите си, това би било съдбовно обезкръвяване, което би довело до „ мека капитулация “ пред Путин.
На 21 януари 2022 година в Женева се организира среща сред министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.
В края на безплодните договаряния Блинкен ненадейно кани Лавров да останат уединено за минута и искрено го пита за аргументите на протичащото се – фактически ли са разтревожени от дейностите на НАТО или месианската религия на Путин, че Украйна би трябвало да принадлежи на Русия.
Лавров безмълвно напуснал залата.
Това е последната персонална среща сред съветски и американски политици преди началото на нахлуването.
Два дни по-рано се срещат министрите на защитата на Англия и Русия Бен Уолъс и Сергей Шойгу.
Уолъс се опитал да схвана дали руснаците са склонни да беседват с НАТО, само че, като не постигнал никакъв триумф, предизвестил Шойгу, че

„ украинците яростно ще се бият за свободата си “

Шойгу обаче му дал отговор, че майка му е украинка, че сама Украйна е „ част от нашата страна “, а „ руснаците умеят да понасят ограничения, както никой различен “, в случай че се стигне до наказания и икономическа обсада.
Шойгу декларирал, че Русия не може да се помирява със западния курс на Украйна и не приел нито едно от предложенията на британците.
Когато английската делегация към този момент се готвела да си потегля, Шойгу се обърнал към Уолъс: „ Той ме погледна в очите и сподели – ние нямаме проекти да атакуваме в Украйна “.
В навечерието на нахлуването Дмитрий Кулеба получава съответна информация – " на летище А чакат пет транспортни самолета, които са подготвени във всеки един миг да трансферират десантчици в украинско летище Б ".
Това се оказало истина, само че офанзивата против столицата се провалила.
Неназовани представители на западно разузнаване описаха на WP, че оценявайки безредната офанзива против Киев, те признават, че са надценявали успеваемостта на съветската войска:
" Ние смятахме, че те ще нахлуят по този начин, както бихме го създали ние ".
Но без значение от неуспеха на интервенцията против Киев, първоначално и Зеленски е угрижен и в диалог с Байдън го помоли да се свърже с колкото е допустимо повече международни водачи и да ги убеди да се обадят на Путин, с цел да бъде спряно нахлуването.
Когато Байдън му се обадил Зеленски споделил:
„ Ние ще се сражаваме, ние ще се пазиме, ние ще устоим, само че ни е нужна вашата помощ “.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР