Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска

...
Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска
Коментари Харесай

Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на НПО

Висше профилирано обучение по хомеопатия желаеха представители на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия ". Според тях в този момент хомеопатия имат право да практикуват всички лекари магистри, даже и тези, които преди малко са се дипломирали. Това уточни Виктор Попов, ръководител на пациентската организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя е основана на 15 април тази година. Датата не е инцидентна, определено е времето, в което по света се отбелязва Седмицата на хомеопатията и рождената дата на Самуел Ханеман, създател на хомеопатията.

Сдружението си слага за цел постигането на по-високо равнище на лекуването с хомеопатия у нас. Учредители на организацията са седем души пациенти, които се лекуват с хомеопатия.

Според Попов един от главните проблеми в България е неналичието на профилирана подготовка на лекарите. По думите му единственото образование, което те минават, са профилирани курсове, които съгласно него нямат нищо общо с изцяло образование, каквото е това по обичайната медицина. Попов даде образец с Индия, за която уточни, че хомеопатията е част от държавната политика, учи се пет години, след което се специализира още три и половина половина. Съществуващите колежи там били 85.

"Условието, без което не може да се реализира високо качество на хомеопатичното лекуване, е основаването на висше профилирано обучение по хомеопатично лекуване ", съобщи Попов.

От сдружението упорстват и за анулация на член 167, алинея 2 от Закона за здравето, с който се дава право на всеки доктор да предписва хомеопатия. Една от непосредствените задания, които си слагат учредителите, е организирането на национална конференция: "Проблеми на хомеопатията в България и вероятности " с присъединяване на лекари хомеопати и представители на страната. "Не е допустимо смислово да се промени тази наредба от закона, в случай че няма визия за развиване на хомеопатията ", разяснява Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР