Висш синдикален шеф в Германия оправда масовата стачка, планирана за

...
Висш синдикален шеф в Германия оправда масовата стачка, планирана за
Коментари Харесай

Стачка в Германия отмени полетите и до България

Висш синдикален началник в Германия оправда всеобщата стачка, планувана за понеделник, като " въпрос на оцеляване " за доста хиляди хора , борещи се за по-високи заплати, до момента в който инфлацията пораства, съгласно изявление, оповестено във вестник Bild am Sonntag.

Очаква се стачката, най-голямата в Германия от десетилетия, да аргументи всеобщи разстройства в железниците и летищата в най-голямата стопанска система в Европа .

Стачката към този момент е почнала на летището в Мюнхен в неделя , където таблото за заминаващи сподели голям брой анулирани полети, в това число и тези от и до София . Националният железопътен оператор Deutsche Bahn осъди проектите за стачка и изиска служащите да се върнат на масата за договаряния. 

" Хората освен са нископлатени, те са безнадеждно преуморени ", сподели Франк Вернеке, началник на профсъюза Верди, пред Bild am Sonntag.

Стачката, планувана да стартира главно малко след среднощ и да обхване доста браншове през целия ден в понеделник, ще бъде следващата в месеци на стачки и митинги, които засегнаха огромните европейски стопански системи, до момента в който по-високите цени на храните и силата намалиха стандарта на живот. В резултат на стачните дейности всички полети от България до разнообразни немски летища и назад в понеделник са анулирани. Няма да излетят самолетите на " Уиз Еър " за Хамбург и Дортмунд и на " Луфтханза " за Мюнхен и Франкфурт. Няма информация за полета на " Райънер " за Кьолн-Бон. От летище Варна също има анулирани полети за и от Германия.

Синдикатът " Верди " договаря от името на към 2,5 милиона чиновници в обществения бранш, в това число в публичния превоз и на летищата. Железопътният и транспортен профсъюз EVG договаря от името на 230 000 чиновници в Deutsche Bahn и автобусните компании.

" Верди " упорства за нарастване на заплатите с 10,5%, което значи с минимум 500 евро на месец , до момента в който EVG желае нарастване с 12% или най-малко 650 евро повече на месец .

" Стачката е нужна, с цел да покажем ясно на чиновниците, че ще отстояваме изрично нашите претенции ", сподели Вернеке.

Потребителските цени в Германия се повишиха повече от предстоящото през февруари - с 9,3% по отношение на година по-рано - което демонстрира, че упоритият напън върху разноските не понижава.

" За хиляди чиновници е въпрос на оцеляване да получат доста нарастване на заплатите ", сподели той.

В неделя Deutsche Bahn съобщи, че стачката е " изцяло несъразмерна, безпочвена и ненужна ".
 Нова стачка блокира четири летища в Германия
Нова стачка блокира четири летища в Германия

Отменени са стотици полети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР