Висш съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното разпространение на

...
Висш съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното разпространение на
Коментари Харесай

Маймунската шарка вероятно се е разпространила в Европа след рейв партита

Висш консултант на Световната здравна организация разказа невижданото разпространяване на маймунска шарка в развитите страни като „ инцидентно събитие “, което може да се изясни с рисковото полово държание при две неотдавнашни всеобщи събития в Европа, заяви Асошиейтед прес. 

В изявление за международната организация, доктор Дейвид Хейман , който е оглавявал отдела за незабавни случаи на СЗО, декларира, че водещата доктрина , обясняваща разпространяването на заболяването, е предаването по сексуален път измежду гейове и бисексуални мъже на две рейв празненства, извършени в Испания и Белгия. 

„ Знаем, че маймунската шарка може да се популяризира, когато има непосредствен контакт с лезиите на някой, който е инфектиран. Изглежда, че половият контакт към този момент дефинира това предаване “, сподели Хейман.

Този факт бележи доста отклоняване от типичния модел на разпространяване на заболяването в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват най-вече от животни като диви гризачи и примати, а  огнищата не се популяризират отвън ареала.

Към днешна дата СЗО е записала повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, измежду които Англия, Испания, Израел, Франция, Швейцария, Съединени американски щати и Австралия.

В испанската столица Мадрид към този момент има 30 доказани случая. Ръководителят на департамента за опазване на здравето на региона Енрике Руис Ескудеро сподели, че управляващите проверяват вероятни връзки сред неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло към 80 000 души на церемониал, както и случаи от сауна в Мадрид.
 
Хейман ръководи незабавна среща на консултативната група на СЗО по отношение на заканите от инфекциозни болести в петък, с цел да оцени продължаващата зараза и сподели, че няма доказателства, които да допускат, че маймунската шарка може да е мутирала в по-инфекциозна форма.
Заболяването нормално предизвиква тресчица, настинка, обрив и лезии по лицето или гениталиите. Може да се популяризира посредством непосредствен контакт със инфектиран човек или неговото долни дрехи или чаршафи, само че половото предаване към момента не е документирано. 

Повечето хора се възвръщат от заболяването в границите на няколко седмици, без да се постанова хоспитализация. Ваксините против едра шарка, което се отбелязва като обвързвано заболяване, също са ефикасни за попречване на маймунска шарка и към този момент се създават някои антивирусни медикаменти. Заболяването може да бъде съдбовно при към 10% от инфектираните , само че измежду актуалните случаи не са регистрирани смъртни случаи.

СЗО декларира, че огнището е „ нетипично “ и прибавя, че фактът, че случаите се следят в толкоз доста разнообразни страни, допуска, че заболяването може да се е разпространявала от известно време. 

Директорът на организацията за Европа предизвести, че с началото на лятото по целия континент всеобщите събирания, фестивали и празненства могат да ускорят разпространяването на маймунската шарка.

Други учени показват, че ще бъде мъчно да се разграничи дали секс или близкият контакт, обвързван със секса, е довел до разпространяването на маймунската шарка в Европа.
 
„ Сексуалната интензивност може да усили вероятността от предаване, без значение от половата ориентировка на индивида и без значение от метода на предаване “, споделя Майк Скинър, вирусолог от „ Импириъл Колидж “ в Лондон.

В неделя основният медицински консултант на Британската организация за здравна сигурност доктор Сюзън Хопкинс сподели, че чака повече случаи на маймунска шарка да бъдат разпознати в страната „ ежедневно “.

Здравни чиновници на Обединеното кралство обявиха, че „ забележима част “ от случаите във Англия и Европа са при млади мъже, които не са пътували до Африка и които са хомосексуални, бисексуални или вършат случайно секс с мъже. Властите в Португалия и Испания също обявиха, че техните случаи са при мъже, които са правили най-вече секс с други мъже и чиито инфекции са били регистрирани, когато са потърсили помощ за лезии в клиники за полово здраве.

Хейман, който е и професор по инфекциозни заболявания в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, сподели, че епидемията от маймунска шарка евентуално е инцидентно събитие , което може да се наблюдава до един пациент.

 „ Много е допустимо някой да се е заразил, да е развил лезии по гениталиите, ръцете или някъде другаде, и по-късно да го е популяризирал на други, когато е имало полов или непосредствен, физически контакт “, допусна Хейман. 

 Той акцентира, че е малко евентуално заболяването да провокира необятно разпространяване.

„ Това не е COVID-19. Трябва да забавим болестта, само че тя не се популяризира във въздуха. Имаме ваксини, с цел да се предпазим от маймунска шарка. “

Хейман добави още, че изследванията би трябвало да се проведат бързо, с цел да се дефинира дали маймунската шарка може да се популяризира от хора без признаци, както и да стане ясно за популациите в риск от болестта, че би трябвало да вземат защитни ограничения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР