Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви

...
Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви
Коментари Харесай

Високо кръвно налягане - причини, симптоми и лечение

Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви налягане се увеличи до нездравословни равнища. Вашето премерване на кръвното налягане регистрира какъв брой кръв минава през кръвоносните ви съдове и какъв брой опозиция среща кръвта, до момента в който сърцето се изпомпва.
Тесните артерии покачват устойчивостта. Колкото по-тесни са артериите ви, толкоз по-високо ще бъде кръвното ви налягане. В дълготраен проект нарасналото налягане може да аргументи проблеми със здравето, в това число сърдечни болести.
Хипертонията е много постоянно срещана. Всъщност, защото насоките неотдавна се трансформираха, се чака съвсем половината възрастни да бъдат диагностицирани с това положение.
Видовете кръвни групи и какво значат те


Обикновено хипертонията се развива в течение на няколко години. Обикновено не забелязвате никакви признаци. Но даже и без признаци, високото кръвно налягане може да аргументи увреждане на кръвоносните ви съдове и органи, изключително на мозъка, сърцето, очите и бъбреците.
Ранното разкриване е значимо. Редовните показания на кръвното налягане могат да ви оказват помощ и вашият доктор да забележите промени. Ако кръвното ви налягане е нараснало, вашият доктор може да ви накара да мерите кръвното си налягане в продължение на няколко седмици, с цел да ревизира дали остава нараснало или пада назад до естествените равнища.
Лечението на хипертония включва както медикаменти, отпускани по лекарско наставление, по този начин и промени в здравословния метод на живот. Ако положението не се лекува, това може да докара до проблеми със здравето, в това число сърдечен удар и инсулт.
Симптомите за високо кръвно налягане Хипертонията нормално е тихо положение. Много хора няма да изпитат никакви признаци. Може да минат години или даже десетилетия, с цел да може положението да доближи задоволително тежки равнища, че признаците да станат явни. Дори тогава тези признаци могат да бъдат причислени към други проблеми.

- главоболие
- дефицит на въздух
- кръвотечение от носа
- виене на свят
- болежка в гърдите
- образни промени
- кръв в урината
Тези признаци изискват незабавна здравна помощ. Те не се срещат при всички с хипертония, само че чакането на признаците на това положение може да се окаже съдбовно.
Най-добрият метод да разберете дали имате хипертония е да получавате постоянни показания за кръвното налягане. Повечето лекарски кабинети мерят кръвното налягане при всяка среща.
Ако имате единствено годишна физическа интензивност, говорете с вашия доктор за рисковете от хипертония и други показания, които може да се наложи да ви помогне да наблюдавате кръвното си налягане.
Например, в случай че имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или имате рискови фактори за развиване на положението, вашият доктор може да ви предложи да проверявате кръвното си налягане два пъти годишно. Това оказва помощ на вас и на вашия доктор да останете в течение на всички вероятни проблеми, преди да станат проблематични.

Причини за високо кръвно налягане Има два типа хипертония. Всеки вид има друга причина.

Първичната хипертония се назовава също есенциална хипертония. Този тип хипертония се развива с течение на времето без открита причина. Повечето хора имат този вид високо кръвно налягане.
На откривателите към момента не е ясно какви механизми предизвикват бавното повишение на кръвното налягане. Комбинация от фактори може да играе роля. Тези фактори включват:
Гени: Някои хора са генетично предразположени към хипертония. Това може да е от генетични разновидности или генетични отклонения, наследени от вашите родители.
Физически промени: Ако нещо в тялото ви се промени, може да започнете да изпитвате проблеми в цялото си тяло. Високото кръвно налягане може да бъде един от тези проблеми. Например, счита се, че измененията във функционалността на бъбреците ви заради стареене могат да нарушат естествения баланс на организма от соли и течности. Тази смяна може да докара до повишение на кръвното налягане в тялото ви.
Околна среда: С течение на времето, нездравословният метод на живот, като липса на физическа интензивност и неприятна диета, може да вземе своето въздействие върху тялото ви. Изборът на метод на живот може да докара до проблеми с тежестта. Наднорменото тегло или затлъстяването може да усили риска от хипертония.

Вторичната хипертония постоянно се демонстрира бързо и може да стане по-тежка от първичната хипертония. Няколко положения, които могат да причинят вторична хипертония, включват:
- заболяване на бъбреците
- обструктивна сънна апнея
- вродени сърдечни недостатъци
- проблеми с щитовидната жлеза
- странични резултати на медикаментите
- приложимост на опиати
- корист с алкохол или хронична приложимост
- проблеми с надбъбречните жлези
- някои ендокринни тумори
Диагностициране Диагностицирането на хипертонията е толкоз просто, колкото и отчитането на показанията за кръвно налягане. Повечето лекарски кабинети ревизират кръвното налягане като част от рутинно посещаване. Ако не получите свидетелствуване за кръвно налягане при идната си среща, поискайте такова.
Ако кръвното ви налягане е нараснало, вашият доктор може да изиска да имате повече показания в продължение на няколко дни или седмици. Диагнозата за хипертония рядко се слага единствено след едно премерване на кръвното. Вашият доктор би трябвало да види доказателства за нескончаем проблем. Това е по този начин, тъй като средата ви може да способства за нараснало кръвно налягане, като стресът, който може да почувствате, като сте в лекарския кабинет. Също по този начин равнищата на кръвното налягане се трансформират през целия ден.
Ако кръвното ви налягане остава високо, вашият доктор евентуално ще организира повече проби, с цел да изключи главните условия.

- тест за урина
- скрининг на холестерол и други кръвни проучвания
- тест за електрическата интензивност на сърцето ви с електрокардиограма (EKG, от време на време наричана ЕКГ)
- ултразвук на сърцето или бъбреците
Тези проби могат да оказват помощ на вашия доктор да разпознава всички вторични проблеми, причиняващи вашето нараснало кръвно налягане. Те също могат да прегледат резултатите, които високото кръвно налягане може да има върху вашите органи.
През това време лекарят може да стартира да лекува вашата хипертония. Ранното лекуване може да понижи риска от трайни вреди.

Как да разберем показанията за високо кръвно налягане
Систолно налягане: Това е първото или горното число. То демонстрира налягането в артериите, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.
Диастолично налягане: Това е второто или долното число. Това е отчитането на налягането във вашите артерии сред ударите на сърцето ви.

Здравословно:  Здравословното отчитане на кръвното налягане е по-малко от 120/80 милиметра живак (mm Hg).
Повишено: Систолното число е сред 120 и 129 mm Hg, а диастолното число е по-малко от 80 mm Hg. Обикновено лекарите не лекуват нарасналото кръвно налягане с медикаменти. Вместо това, вашият доктор може да насърчи измененията в метода на живот, с цел да помогне да намалите броя си.
Хипертония от стадий 1: Систолното число е сред 130 и 139 mm Hg, или диастолното число е сред 80 и 89 mm Hg.
Хипертония на стадий 2: Систолното число е 140 mm Hg или по-високо, или диастолното число е 90 mm Hg или по-високо.
Хипертонична рецесия: систолното число е над 180 mm Hg или диастолното число е над 120 mm Hg. Кръвното налягане в този диапазон изисква незабавна здравна помощ. Ако се появят някакви признаци като болежка в гърдите, главоболие, зной или образни промени, когато кръвното налягане е толкоз високо, е нужна здравна помощ в незабавното поделение.
ВАЖНО! Показанията за кръвното налягане са разнообразни за деца и младежи. Попитайте лекаря на детето си за здравословните диапазони за вашето дете, в случай че бъдете помолени да следи тяхното кръвно налягане.
Лечение на високо кръвно налягане Редица фактори оказват помощ на вашия доктор да дефинира най-хубавия вид за лекуване за вас. Тези фактори включват кой вид хипертония имате и какви аргументи са открити.
Основни благоприятни условия за лекуване на хипертония
Ако вашият доктор ви диагностицира с първична хипертония, измененията в метода на живот могат да оказват помощ за понижаване на високото ви кръвно налягане. Ако измененията в метода на живот сами по себе си не са задоволителни или в случай че те спрат да бъдат ефикасни, вашият доктор може да ви предпише медикаменти.
Възможности за лекуване на вторична хипертония
Ако вашият доктор открие главен проблем, причиняващ вашата хипертония, лекуването ще се концентрира върху това друго положение. Например, в случай че лекарство, което сте почнали да причинявате нараснало кръвно налягане, вашият доктор ще опита други медикаменти, които нямат този непряк резултат.
Понякога хипертонията е непрекъсната, макар лекуването на главната причина. В този случай вашият доктор може да работи с вас, с цел да създаде промени в метода на живот и да предпише медикаменти, които да оказват помощ за понижаване на кръвното налягане.
Плановете за лекуване на хипертония постоянно се развиват. Това, което работеше първоначално, може да стане по-малко потребно с времето. Вашият доктор ще продължи да работи с вас за рационализиране на лекуването.

Лекарства за високо кръвно налягане Много хора минават през пробна и неточност фаза с медикаменти за кръвно налягане. Може да се наложи да опитате разнообразни медикаменти, до момента в който не намерите едно или композиция от медикаменти, които работят за вас.

Бета-блокери: Бета-блокерите карат сърцето ви да бие по-бавно и с по-малко мощ. Това понижава количеството кръв, изпомпвана през артериите ви с всеки удар, което намалява кръвното налягане. Той също по този начин блокира избрани хормони в тялото ви, които могат да покачат кръвното ви налягане.
Диуретици: Високите равнища на натрий и непотребната течност в тялото ви могат да покачат кръвното налягане. Диуретиците, наричани още хапчета за вода, оказват помощ на бъбреците да отстранен непотребния натрий от тялото ви. Тъй като натрият напуща, непотребната течност в кръвта ви се реалокира в урината, което спомага за намаление на кръвното налягане.
АСЕ инхибитори: Ангиотензинът е химикал, който кара стените на кръвоносните съдове и артериите да се стесняват и стесняват. АСЕ (ангиотензин конвертиращ ензим) инхибитори пречат на тялото да създава огромна част от този химикал. Това оказва помощ на кръвоносните съдове да се провиснал и понижава кръвното налягане.
Блокатори на рецептори на ангиотензин II (ARBs): Докато АСЕ инхибиторите имат за цел да спрат основаването на ангиотензин, ARB блокират ангиотензина да се свързва с рецепторите. Без химикалите кръвоносните съдове няма да се стегнат. Това оказва помощ за разпределяне на съдовете и намаление на кръвното налягане.
Блокери на калциевите канали: Тези медикаменти блокират навлизането на част от калция в сърдечните мускули на сърцето ви. Това води до по-малко мощен пулс и по-ниско кръвно налягане. Тези медикаменти работят и в кръвоносните съдове, което ги кара да се провиснал и в допълнение намаляват кръвното налягане.
Алфа-2 агонисти: Този тип медикаменти трансформират нервните импулси, които предизвикват стягане на кръвоносните съдове. Това оказва помощ на кръвоносните съдове да се провиснал, което понижава кръвното налягане.
Домашно лекуване за високо кръвно налягане Промените в здравословния метод на живот могат да ви оказват помощ да контролирате факторите, които предизвикват хипертония . Ето някои от най-често срещаните домашни средства.
Разработване на здравословна диета
Здравословната диета е жизненоважна за подкрепяне намаляването на високото кръвно налягане. Също по този начин е значимо за преодоляване на хипертонията, която е под надзор и понижава риска от затруднения. Тези затруднения включват сърдечно заболяване, инсулт и сърдечен удар.

- плодове
- зеленчуци
- цели зърна
- постни протеини като риба
Увеличаване на физическата интензивност
Достигането на здравословно тегло би трябвало да включва по-активна физическа интензивност. Освен че ви оказва помощ да свалите килограми, упражненията могат да оказват помощ за понижаване на напрежението, намаление на кръвното налягане по натурален метод и за подсилване на сърдечно-съдовата система.
Целете да получавате 150 минути умерена физическа интензивност всяка седмица. Това е към 30 минути пет пъти седмично.
Достигане на здравословно тегло
Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, отслабването посредством здравословна диета и нараснала физическа интензивност може да помогне за намаление на кръвното налягане.
Управление на напрежението
Упражнението е превъзходен метод за ръководство на напрежението. Други действия също могат да бъдат потребни.

- медитация
- надълбоко дишане
- масаж
- мускулна релаксация
- йога или тай чи
Това са всички потвърдени техники за понижаване на напрежението. Получаването на съответен сън също може да помогне за понижаване равнищата на стрес.
Приемане на по-чист метод на живот
Ако сте пушач, пробвайте се да се откажете. Химикалите в тютюневия пушек повреждат тъканите на тялото и втвърдяват стените на кръвоносните съдове.
Ако постоянно консумирате прекалено много алкохол или имате алкохолна взаимозависимост, потърсете помощ, с цел да намалите количеството, което изпивате, или да спрете изцяло. Алкохолът може да увеличи кръвното налягане.

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР