Високопоставеният американски дипломат Уилям Тейлър, който сега оглавява дипломатическата мисия

Високопоставеният американски дипломат Уилям Тейлър, който сега оглавява дипломатическата мисия ...

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна.

Високопоставеният американски дипломат Уилям Тейлър, който сега оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Киев, даде показания в Конгреса по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Той даде показания при закрити врати пред три комисии към Камарата на представителите.

Според информация на вестниците "The New York Times" и "Тhe Washington Post", които цитират казаното от Тейлър пред конгресмените, Тръмп е обвързал американската военна помощ за Украйна с готовността на Киев да разследва сина на Джо Байдън.

Именно тези обвинения бяха отричани нееднократно от президента, който дори определи разследването за импийчмънт като линч над него.

Тейлър е разказал за телефонния си разговор с посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд през септември. Тогава Сондланд казва, че Тръмп иска президентът на Украйна Володимир Зеленски публично да обяви разследване на компанията Burisma, в чиято управа е бил Хънтър Байдън, както и за намеса от страна на Украйна в американските президентски избори през 2016 г. Посланикът в ЕС посочва, че от това е зависело предоставянето на военна помощ на украинската страна, а също и провеждането на среща между Тръмп и Зеленски.

"По време на този телефонен разговор посланик Сондланд посочи, че президентът Тръмп му е казал, че иска Зеленски публично да обяви, че Украйна ще разследва Burisma и предполагаема украинска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.", гласят показанията на Тейлър.

"Посланик Сондланд каза, че действително "всичко зависеше от едно такова изявление, включително помощта за сигурността", е подчертал Тейлър.

Той е посочил също, че бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е изразявал безпокойство заради телефонния разговор между американския президент и Зеленски. Болтън е бил против провеждането на такъв разговор поради опасения, че "това ще бъде катастрофа".

През август и септември Тейлър е споделял, че е "все по-обезпокоен" за отношенията с Украйна. Той е писал, че отношенията с Киев "са взривени от нерегламентирания и неофициален канал, по който се формира политиката на САЩ и отказването на жизнено важна помощ по вътрешнополитически причини". По думите му, Болтън го е посъветвал да изпрати писмо от свое име директно до държавния секретар Помпео.

"Написах писмото и го предадох на 29 август, описвайки колко е нелеп според мен отказът да се предостави военна помощ на Украйна по време, когато на изток се водеха активни бойни действия и Русия внимателно наблюдаваше, за да прецени степента на американската подкрепа за украинското правителство", е подчертал Тейлър. Той е заявил пред държавния секретар, че не може и няма да подкрепя подобна политика.

Напомняме, Камарата на представителите започна разследването за импийчмънт във връзка с телефонния разговор на Тръмп с украинския ме колега Володимир Зеленски от 25 юли, в който той нееднократно настоява Киев да разследва Хънтър Байдън - сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, потенциален негов съперник в битката за Белия дом през 2020 г.

В опит да постигне съгласието на Зеленски за такова разследване, Тръмп е спрял помощ в размер на 400 милиона долара за Украйна. Това породи остри критики сред опонентите му в САЩ. /news.bg

Източник: dnesplus.bg