Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че нахлуването на Русия

...
Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че нахлуването на Русия
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Системата на ООН е „склеротична и затормозена“ и се нуждае от спешна реформа

Високопоставен чиновник на Европейския съюз съобщи, че нахлуването на Русия в Украйна е разкрило незабавната нужда от реформиране на „ склеротичната и затормозена “ система за взимане на решения в Организация на обединените нации, съобщи Асошиейтед прес.

 

Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет на водачите на Европейски Съюз, изрази поддръжка за апелите за ограничение на правото на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации при изключителни условия и за разширение на световното посланичество на органа.

„ През последните 19 месеца един непрекъснат член на Съвета за сигурност – Русия – без никакъв позор подхваща война, с цел да завладее прилежаща  страна “, съобщи Мишел на  годишната среща на международните водачи в Общото заседание на Организация на обединените нации.

 

Европейският съюз е непрекъснат наблюдаващ в Организация на обединените нации и е една от трите страни, които не са членки на организацията, на чиито представители е позволено да приказват по време на общия спор, добавя Българска телеграфна агенция.

„ Тя даже може да злоупотребява с правото си на несъгласие, с цел да предотврати наказания против себе си и даже да употребява Съвета за сигурност за разпространение на агитация, дезинформация и неистини – дано бъдем почтени. “

 

Той добави: „ Тази система на Организацията на обединените народи през днешния ден е склеротична и скована от враждебни сили. Ние би трябвало да поемем своята отговорност. “

Мишел съобщи, че неналичието на уместно международно посланичество в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои страни към момента са били колониални сили, и попречва способността на органа да работи.

 

„ Планетата пропада. Светът е разкъсван от беднотия и неправда “, сподели той. „ Цели елементи от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са незадоволително или въобще не са показани. Подкрепяме цялостната, огромна промяна на Съвета за сигурност, с цел да се ускори гласът на тези райони. “

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg