Високопоставен, но анонимен служител на НАТО напомни на Съединените щати,

...
Високопоставен, но анонимен служител на НАТО напомни на Съединените щати,
Коментари Харесай

НАТО към Тръмп: Нападението срещу една страна членка е нападение срещу Алианса

Високопоставен, само че неизвестен чиновник на НАТО подсети на Съединените щати, че имат обвързване да зачитат правилото на взаимна отбрана при положение на експанзия против някоя от страните членки на Алианса, съобщи БГНЕС.

Изявлението му идва, откакто американският президент Доналд Тръмп изрази подозрения по отношение на Черна гора.
„ Клаузата за групова защита на НАТО, член 5 (от Хартата), е безусловна и непоклатима. Това значи, че нападението против всяка една от нашите членки е офанзива против всички нас “, сподели представителят на Пакта.
Той напомни, че Тръмп на скорошната среща на върха на НАТО в Брюксел съобщи, че Съединени американски щати са напълно ангажирани с уговорките на алианса.
По-рано в изказване за Fox News Тръмп сложи под въпрос взаимната отбрана на страните членки, в случай че някоя от тях бъде нападната. Той сподели, че " Черна гора е доста дребна страна с доста мощни и нападателни хора ", чиято настъпателност може да провокира Трета международна война.
Правителството на Черна гора в отговор на изказването на Тръмп съобщи, че се гордее с традицията и мирната си политика и че страната способства за мира и стабилността в Европа и по света.
През пролетта на 2017 година Черна гора стана 29-та страна членка на НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР