Високо напрежение по време на общественото обсъждане на искането за

...
Високо напрежение по време на общественото обсъждане на искането за
Коментари Харесай

Напрежение по време на общественото обсъждане на цената на газа

Високо напрежение по време на публичното разискване на настояването за следващо фрапантно повишаване на газа, написа бТВ. Дебатът в Комисията за енергийно и водно контролиране към обявеното покачване на цената с нови 60% докара до замяна на остри реплики, придружена от митинги пред постройката.
Прочетете още
За август обсъжданата цена е близо 298 лв. за мегават час и в случай че бъде утвърдена това ще бъде рекордно висока цена на газа. От „ Булгаргаз “ пък оповестиха, че газовата връзка с Гърция може и да не проработи от октомври. Дори да бъде подготвена, сътрудниците по контракта оповестили, че би трябвало да извършат инспекции и можело да решат връзката да работи от ноември, прецизираха от „ Булгаргаз “. Газовата връзка е значима за нас, тъй като се чака доставките по нея да имат позитивен резултат върху цената на синьото гориво.

С остри рецензии към „ Булгаргаз “ от остарелия нов ръководител на регулатора - Иван Иванов, стартира откритото съвещание за цената на газа. Според него газовото сдружение е можело да работи по-бързо, с цел да обезпечи нужните количества.

„ До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ, тъй като платихме! Не би трябвало да ни стопират газа. Мислехме, че това е смешка “, съобщи шефът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов. „ Като знаете характера на доставчика „ Газпром износ “?! Не можете да си мислите по този начин. Знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от изрично предписание, трябваше вие самите да потърсите благоприятни условия за директни доставки, вероятно да се купи слот за колкото е допустимо “, сподели Иван Иванов.

По тематиката дълготрайни контракти – „ Булгаргаз “ е преговарял с американска компания. Тя обаче би могла да прави доставки след 2027 година. Допълнителни количества азерски газ към този момент не са контрактувани.

„ С Азербейджан приказват всички страни - Сърбия, Румъния, освен Българишя. Въпросът е подобен, че те споделят който даде по-висока цена - ще получи газ “, изясни Йоцов.

Макар и без спомагателни количества азерски газ и без дълготраен контракт институциите въпреки всичко са оптимисти: „ Мисля, че и за октомври, ноември и декември ще осигурим от различни източници, можем да го създадем. В момента знаете доста добре, че ситуацията с газа е политическо – ние ще се съобразим с политиката на държавното управление “, сподели още Людмил Йоцов.

Регулаторът възрази и против бавенето на заявките за цената на природния газ, като предизвести, че газовият снабдител може да бъде глобен за това, а от „ Булгаргаз “ оповестиха, че в случай че внесат в този момент искане за цени за септември, след това сумата може да бъде съществено поправена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР