Високо кръвно е най-опасно с това, че не се разпознава.

...
Високо кръвно е най-опасно с това, че не се разпознава.
Коментари Харесай

Високо кръвно – от А до Я


Високо кръвно е най-опасно с това, че не се разпознава. Една трета от хората, страдащи от високо кръвно, изобщо не знаят, че го имат. Неговото „ хващане “ става инцидентно и може да откри като проблем единствено след систематичното премерване на кръвното и вписване на стойности над нормата в половината случаи.

Замислете си дали да не извършите едно по-сериозно проучване на кръвното си налягане, в случай че се оплаквате постоянно от главоболие, отмалялост и комплицираност, зрителни проблеми. Възможно е да изпитвате още задъхване, болежка в гърдите, сърдечната периодичност да е „ играеща “, почуквания в гърдите, врата или ушите. Признак е и съществуването на кръв в урината – има розовеещ колорит.

При съществуването на тези признаци е добре да потърсите персоналния си доктор и надлежно експерт, без да отлагате, защото има огромен риск да извършите и хипертонична рецесия, която пък е на „ един клик разстояние “ от инфаркта или инсулта.

Високо кръвно води до увреждане на бъбреците и очите.

Кое е естественото кръвно?
За норма се одобряват стойностите

под (към) 120 на 80. Горните стойности са за систолното, долните – за диастолното.

Кое кръвно е високо?
За нараснало кръвно приказваме при 120 – 129 за горните и до 80 за долните стойности. Първа степен на високо кръвно налягане: 130-139/80-89 Втора степен на високо кръвно налягане: 140 и повече /90 и повече Хипертонична рецесия: над 180 / над 120

Последното изисква връзка с доктор незабавно.

При високо кръвно налягане би трябвало да се вземат лечебни ограничения без отсрочване.

Кой е в риск от високо кръвно?
В риск сте да страдате от високо кръвно налягане, в случай че ваш родител е страдал от такова, пушите, при банкет на противозачатъчни таблетки, възраст над 35 години, наднормено тегло и затлъстяване, при установен метод на живот, прекомерна консумация на алкохол, при консумация най-вече на мазни и/или солени храни, при положение, че страдате от сънна апнея. Риск има и при бременност.

Очаквайте продължение
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР