Високите температури, отпадащите ограничения за пътуване в чужбина и възможността

...
Високите температури, отпадащите ограничения за пътуване в чужбина и възможността
Коментари Харесай

Ако сте на курорт или в чужбина: Как да гласувате на 11 юли

Високите температури, отпадащите ограничавания за пътешестване в чужбина и опцията за „ хоум офис “ са причина доста български жители да не гласоподават в обитаемоте места, в които е непрекъснатият им адрес по персонална карта.

Съгласно настоящия Избирателен кодекс всеки жител с право на глас може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. С други думи - всеки, който в деня на вота е в обитаемо място в България, друго от вписаното в персоналната му карта, може да гласоподава и там. Това не изключва морските и планински курорти, само че за мнозина вотът там се оказва същинско предизвикателство. На първо място е нужна адресна регистрация за сегашен адрес. Тя се прави в локалната администрация. Това не важи за участниците в изборния развой, както и за лицата, които имат право да гласоподават с уверение за гласоподаване на друго място (кандидати на вота, членове на ЦИК, РИК и наблюдатели).

Регистрацията за гласоподаване по сегашен адрес е допустима до 26 юни

Необходимо е лицето, което желае да получи сегашен адрес, да попълни адресна карта и да даде документ за идентичност, документ за потребление на парцела и документално единодушие на притежателя на парцела, в случай че той самият не е подобен. Последните две могат да бъдат издадени и от притежатели на хотели.

“Всеки от нас може да се записва по сегашен адрес в хотел по същия ред - притежателят на хотела с нотариалния акт и декларация, че е склонен вие да живеете при него, отива в общината и ви регистрира”, съобщи служебната министърка на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова при започване на месеца.

Някои хотели по морето към този момент приготвиха описи на своите посетители, които ще желаят да гласоподават в същия курорт на 11 юли, с цел да могат да ги записват в общината. Подобна опция е реалистична по-скоро за продължително пребиваващите, защото срокът за подаване на заявление за регистрация за гласоподаване по сегашен адрес е до тази събота - 26 юни - или 14 дни преди изборите.

Самото заявление се подава елементарно - или до кмета на обитаемото място, или онлайн през интернет страницата на ГРАО (https://regna.grao.bg/), като за задачата не се изисква електронен автограф.

В чужбина може да се гласоподава във всяка секция, само че единствено с декларация

За парламентарните избори отвън територията на България ще бъдат разкрити рекордните 784 секции. Срокът за подаване на заявки за гласоподаване в чужбина изтече на 15 юни. Българските жители, които не са подали сходно заявление, също могат да упражнят правото си на глас във всяка една от секциите зад граница.

За задачата се изисква единствено в деня на вота да показват декларация по пример (Приложение № 22-НС от изборните книжа), че имат право на глас и че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място. Подобни заявления могат да бъдат попълнени и пред самата секция. Същото се отнася и за тези български жители, които са заявили, че ще гласоподават в една секция в чужбина, само че в деня на вота подадат гласа си в друга.

Секции ще бъдат открити и в доста от страните, в които българите почиват през летните месеца. В Гърция те ще са 32, включително на курортни острови като Тасос, Лимнос, и Лефкада; в Испания, която от тази седмица не изисква документ за имунизация или тест за ковид от идващите българи, секциите ще са 67. Секция ще бъде открита даже в Доминиканската република.

Каква тежест ще има вотът на българите в чужбина?

Избирателната интензивност може да се окаже основна за изхода от парламентарните избори. Димитър Ганев от “Тренд” разяснява пред bTV, че от изборната интензивност ще зависи коя партия ще надделее на изборите - “Има подобен народ” или ГЕРБ, като по-слабото присъединяване би облагодетелствало някогашните ръководещи. Резултатът от вота в чужбина пък може да дефинира коя партия ще е четвърта - Движение за права и свободи или “Демократична България”. Своя „ външна страна “ имат и трите протестни партии - “Има подобен народ”, “Демократична България “и “Изправи се! Мутри вън!”. При по-висока изборна интензивност ще печелят тези партии”, предвижда още Ганев.

Автор: Александър Детев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР