Високите технологии и световните иновации са шансът за развиване на

...
Високите технологии и световните иновации са шансът за развиване на
Коментари Харесай

Китай може значително да подпомогне българската икономика

Високите технологии и международните нововъведения са шансът за насърчаване на съдействието сред двете страни, смята Лъчезар Динев , ръководител на Българо-китайската търговско-промишлена палата

- Добре знае се, че през 1949 година България става втората в света, която признава новосъздадената Китайска Народна Република след Съюз на съветските социалистически републики, който след това се разпадна. Как оценявате съдействието сред двете страни? Може ли да разчитаме на Китай за поддръжка на българската стопанска система и какви са с днешна дата икономическите връзки сред страните ни? 

- Икономическите връзки сред двете страни сега не са на високото равнище, на което би ми се желало да бъдат. Надявам се през идващите години те да се развият, тъй като такава вероятност има. След визитата на президента Румен Радев през 2019-а година в Китай и оформянето на връзките сред двете страни в стратегическо партньорство, същото трябваше да се утвърди през 2020- та година. За страдание, COVID-19 попречва проектите ни за по-тясно взаимоотношение и съдействие. Китай може доста да подкрепи българската стопанска система. Не би трябвало да забравяме, обаче, че България, със своя капацитет, също може да бъде от изгода на китайската стопанска система. Нека напомня, че България е една от най-добре развитите страни в региона на софтуера и огромна част от международно известните нововъведенията са свързани с нашата страна. В този ред на мисли, компания като Huawei може да бъде основна част от тази верига. Колкото до вложенията в двете страни считам, че сега те са на безусловно незадоволително равнище. Българските вложения в Китай са извънредно малко, а тези на китайския бизнес и държавни предприятия в България съвсем липсват. Ето за какво настоявам, че Huawei е един от дребното положителни образци в тази тенденция.  Надявам се след прекосяването на пандемията да има по-добри предпоставки за развиването на връзки сред България и Китай. Всичко това ще способства за действителни вложения в редица браншове на българската стопанска система и изключително във високите технологии.

- Съществува максима, че когато идват китайците, това предвещава бърз стопански напредък на съответните страни. Дойдоха ли към този момент китайците в България в лицето на Huawei?

- Китай има хилядолетни обичаи в стопанската система и развиването на добросъседство с страни в близки и далечни райони. Истината е, че когато идват китайците, това води и до възобновяване и ускорение на икономическия напредък. Най -бързо и осезаемо триумфите се усещат във високите технологии, тъй като те способстват в огромна степен за развиването на артикули с висока добавена стойност и обмяна на експерти и артикули в бранш, който е извънредно парещ на Световната икономическа сцена. 

Всъщност китайският бизнес, в лицето на Huawei, e към този момент 16 години в България. Аз персонално съм очевидец на цялостното развиване на компанията у нас от стъпването им на българския пазар до равнището на вложения, което се регистрира сега. Удовлетворен съм от метода, по който те гледат и развиват взаимоотношенията сред двете страни. Много хора възприемат Huawei като водач на пазара на телефони. Реално, обаче, огромна част от техните артикули са свързани с иновационен програмен продукт и развиването на 5G и телекомуникационните мрежи на разнообразни страни. Бъдещето на IOT технологиите обуславя доста тясно съдействие при другите компании от този бранш, които ще осъществяват новостите в нашия живот. Надявам се нашите софтуерни компании и Huawei да работят по-тясно за основаването на нови артикули, които да бъдат продавани освен в Европейския съюз, а също и в Китай и други елементи на света. Сътрудничеството, дейната връзка и обмена на опит са тези, които могат да създадат всички участници в процеса спечелили.

- Какви са сполучливите образци за китайски компании в България?

- За страдание, не може да изброим доста китайски компании с сполучлив бизнес в България. Основното наличие е на Huawei и още няколко компании, свързани със слънчеви паркове и развиването на земеделие в България.

Според мен е голям пропуск, че в София софтуерните инженери на България и Китай не работят задоволително постоянно и интензивно дружно. Те би трябвало тясно да си сътрудничат и да развиват това партньорство, с цел да може нововъведенията в България да бъдат показани в Китай, както и забележителните китайски нововъведения в софтуера да бъдат показани в България и Европейския съюз. Към момента опциите и нововъведенията в образованието и софтуера, създаден от Huawei, към момента не се употребяват в задоволителна степен от наша страна и необятната аудитория не е наясно с тях.

В този ред на мисли, надявам се скоро да започва планът, който беше подписан преди две години сред Union pay и Борика за развиването на картови и Instant payment разплащания в България, което ще понижи тежестта върху бизнеса  и заплащането на високи комисионни и голословно закъснение на преводите при настоящата банкова система и монополните оператори от Visa и MasterCard. Надявам се и на поддръжката на Huawei в следствие за въвеждането на тази технология за разплащане.

Липсата на съществени вложения на огромни китайски компании в България се обуславя от локалната среда, както и от неподходящото, в някои случаи, законодателство. Надявам се вложения освен от Китай, а и от други страни, да намерят своето място в България.

 - Специално направен доклад на Оксфордския институт прави оценка позитивно въздействието на Huawei върху стопанската система на страната ни през последните 5 години. Как Вие оценявате това влияние?

- Всяка една компания, която е обвързвана с високите технологии, способства извънредно доста за развиването на страната, в която работи. Положителното при Huawei е, че те се намират в България, имат голям екип, който приспособява и развива новаторски артикули и ги предлага на локалния пазар. Редица подготвени софтуерни решения, които се оферират, са доста потребни и спомагат за развиването на технологиите в България. Huawei несъмнено способства за развиването на стопанската система на България и нейното адаптиране към актуалните действителности с доста високи темпове. Мисля, че доста български компании, в случай че се срещнат по-добре с продуктовия азбучник на този софтуерен колос, ще схванат спомагателните изгоди за развиването на своя бизнес.

 - Huawei основава работни места, заплаща налози и способства за Брутният вътрешен продукт на България. Как точните числа и индикатори приказват в интерес на наличието на компанията в България?

- Показателен е фактът, че през последните 16 години Huawei основава работни места и работи целеустремено за развиването на стопанската система и внедряването на технологии в България. Така се дава опция за развиването на всички браншове на стопанската система ни. В далечната 2004 година, когато за първи път се допрях до продуктите на Huawei, бях учуден от тяхното качество и благоприятни условия. Дотогава ние използвахме на първо място продуктите на една или две компании, които като се изключи че бяха извънредно скъпи тъкмо в този миг, бяха изнесли производството си в Мексико и качеството беше станало извънредно неприятно. Още тогава разбрах, че Huawei има сериозен капацитет за развиване на телекомуникационните мрежи и софтуера. С днешна дата решенията, които дават инженерите на Huawei в България, директно въздействат върху развиването на брутния вътрешен артикул на страната ни и заетостта. Винаги адмирирам и подкрепям фирмите, които влагат в ноу-хау, обучение и развиване на нови технологии. Цифрите са единствено част от нещата. Важно е и чувството на останалите играчи на пазара, които от години се занимават с телекомуникации. Те ясно виждат развиването на самата компания и по какъв начин това се отразява върху техния бизнес и стопанската система на страната ни.

Първоначално Huawei залагаше на първо място на ценово насочване, само че сега продуктите и решенията, които оферират са незаменими в доста области. Най-добре те са забележими в образованието – в образованието на студенти и възпитаници, което през тази година беше едно от главните провокации за всички нас. Това е единствено една дребна, само че значима част от нещата, които Huawei прави за нашата стопанска система и обществото ни.

- Докладът на Оксфордския институт отбелязва и приноса на Huawei в поддръжка на младежите, студентите и науката. Как бихте коментирали неотдавна подписаното съглашение за съдействие със Софийския университет?

- Младите хора са бъдещето на всяка страна. От тяхното образование зависи развиването освен на стопанската система, но и на културата, изкуството, нововъведенията. Радвам се, че огромни концерни като Huawei отделят средства за образованието и развиването на младежите в България и по този начин способстват за подобряването на икономическата среда.

Приятна вест за мен е, че Софийският университет и Huawei подписаха съглашение за стратегическо съдействие в региона на образованието. Нека не забравяме, че Софийският университет е българското висше образователно заведение с най-голям рейтинг измежду университетите по целия свят и това, който основава най-образованите и качествени фрагменти в България.

Смятам, че такива меморандуми би трябвало да бъдат подписани с повече университети, тъй като в обстановката с COVID-19 и новата ни житейска действителност, онлайн образованието, интерактивното образование, както и продуктите, които предлага Huawei в тази област като отговор на потребностите и провокациите, биха помогнали доста за образуването на добре образовани и амбициозни младежи, които да схващат, да развиват науката и технологиите на България.

Това е верният метод. Обучавайки и предоставяйки достъп до новаторски артикули, технологии и нововъведения, Huawei в действителност подарява познания и дава нови благоприятни условия за развиването на българските студенти.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР