Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение

...
Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение
Коментари Харесай

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно

Високите равнища на фини прахови частици във въздуха имат отношение към преждевременната гибел на към 18 хиляди българи всяка година. Това се разбра по време на кръгла маса за вредите от мръсния въздух, в която участваха представители на здравното министерство, Българския лекарски съюз, екоминистерството, Националния център за публично здраве и разбори (НЦОЗА), пациентски организации.

Установени са редица групи болести, които се дължат на нарасналите равнища на прахови частици, заяви шефът на НЦОЗА доцент Христо Хинков. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развиването на плода при бременност, проблеми с действието на дихателната система. Ще се търси и възможна връзка сред заболяването алцхаймер и мръсния въздух.

Приоритет на здравното министерство е да се засилят работата на управляващите и самостоятелният ангажимент в посока профилактика на болесттите, породени от нечистия въздух. Това уточни отрасловият зам.-министър Светлана Йорданова и добави, че всяка законова смяна би трябвало да стъпи върху експертен разбор. От НЦОЗА към този момент са изготвили оферти за съкращаване на замърсяването, свързани с по-строг мониторинг и регулаторни ограничения, правене на стандарти за излъчванията и за строителството, надзор на наличията на нездравословни субстанции в суровините. Подкрепа за това показаха от БЛС.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР