Високите курсове на долара и еврото на турските финансови пазари

...
Високите курсове на долара и еврото на турските финансови пазари
Коментари Харесай

Спадът на турската лира - златна мина за търговците в Одрин

Високите курсове на $ и еврото на турските финансови пазари заради спада на турската лира от последните дни се трансфораха в преимущество за търговците в Одрин. Клиенти от България и Гърция тези дни безусловно заливат магазините и пазарите в граничния град.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Lefteris Pitarakis
Високият курс на българския лев по отношение на еврото /днес един лев се обменя за 3.50 турски лири/ притегля доста българи за извършване на покупки в Одрин. Особено огромен е напорът към пазара Улус, който се урежда всеки петъчен ден.

На пазара се оферират всевъзможни артикули, от облекла до хранителни артикули, кухненски предмети, перилни препарати, до плодове и зеленчуци.Много от предлагани стоките са маркови, само че защото се продават на сергии навън, са доста по-евтини спрямо бутиковите магазини.

" Голям благодат имаме тези дни ", споделя Бюлент Реисоглу, ръководител на задругата на еснафите от пазара Улус. " Продажбите са доста положителни. Нашият пазар е най-големият в този регион. Предлагат се артикули за всевъзможни клиенти, по тази причина е и доста посещаем. Доволни са и търговците, и клиентите. Всяка седмица идват. Повече са тези от България. Повишаването на курса на българския лев е преференциално за тях. Гърците също идват да пазарят. "

" Ние сме от Хасково. Почти всяка седмица идваме да пазарим в Одрин, тъй като е по-евтино спрямо България. Тук има артикули за всеки джоб, по тази причина ни е преференциално. Продават ни и против левове. Особено в този момент, когато спадна турската лира, за същите пари купуваме два пъти повече стока. Купуваме си всичко от тук - зеленчуци, плодове, сирене, маслини, перилни препарати и други Обикновено идваме с децата и с мъжа ми. Отбиваме се и в българските църкви да запалителен свещички, хапваме вкусно в многочислените гостилници и по-късно се прибираме. С напазаруваното отсам изкарваме цяла седмица ", споделя Маргарита Динева, 40-годишна майка на две деца.

Около един милион българи - 987 597 души са посетили Турция през първите шест месеца на тази година. По посещаемост на туристите от България Одрин е на второ място след Истанбул.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР