Високата резолюция започва от 1080p, реши видеопорталътYouTube вече класифицира като

Високата резолюция започва от 1080p, реши видеопорталътYouTube вече класифицира като ...

720p вече не се маркира като HD съдържание в YouTube.


Високата резолюция започва от 1080p, реши видеопорталът

YouTube вече класифицира като HD само видеоклипове с резолюция 1080p и по-висока
(снимка: стопкадър YouTube)

Популярният видеопортал YouTube преразгледа критериите за HD съдържание и наруши дългогодишна традиция. Клиповете 720p вече не се третират като HD, а само такива с 1080p и по-висока резолюция.

Традиционно, резолюциите 360p и 480p се определяха като SD (Standard Definition, стандартна резолюция), а 720p и по-високи – като HD (High-Definition, висока резолюция). Видеото с още по-високо качество се означава като Full HD, UHD и т.н.
още по темата
В продължение на много години 720p видеото се считаше за HD. И наистина, много потребители използват монитори и други устройства с екрани с резолюция 720p. Но въпреки това YouTube предприе ход срещу тази традиция.

Сега, ако избирате ръчно резолюцията на YouTube видеото в браузъри като Safari, Chrome или Edge, ще забележите, че вариантът 720p не се обозначава с етикет HD. Подобно обозначение имат само видеоклиповете с резолюция 1080p и по-висока.

Не е ясно защо YouTube предприема подобен ход. Това, че видеоклиповете с резолюция 720p вече не се класифицират като HD, не означава, че тази резолюция постепенно ще отпадне. Тя ще остане, но вече няма да се нарича „висока разделителна способност”.

Източник: technews.bg