Високата популация на комари може да се окаже основната причина

...
Високата популация на комари може да се окаже основната причина
Коментари Харесай

Има ли връзка между високата популация на комари край Дунав и Африканската чума?

Високата популация на комари може да се окаже главната причина за проникването на Африканската чума по свинете във фермите край река Дунав това лято. Твърдението е на шефа на най-големия свинекомплекс в Русенско доктор Христо Стойков. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка сред комарите и разпространяването на вируса у нас.

Русе

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 свине поради Африканската чума през лятото. Според доктор Христо Стойков обаче изобщо не е инцидентно, че са наранени всички ферми, които са на към 10 км от река Дунав.
Д-р Христо Стойков, изпълнителен шеф на свинекомплекса в Бръшлен: Работим сега с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка сред експлоадирането на чумата в 8 индустриални ферми за къс интервал може да са комари, може да са някакви други летящи инсекти.
Затова и доктор Стойков упорства битката с комарите да стартира още преди пролетта. Официалната позиция на управляващите обаче е, че човешкият фактор и дивите свине са основните виновници за огнищата на Африканска чума у нас.
Свилен Иванов, зам. регионален шеф на област Русе: Засега формалната позиция е човешка неточност. Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10.
А една от дребното незасегнати свинеферми в Русенско – тази в Писанец, ползва все по-драстични ограничения, с цел да опази животните си.
Бисер Кирилов, притежател на свинекомплекса в Писанец: Ограничихме влизането на външни лица. Лично аз сред 3 и 4 месеца не съм стъпвал във фермата.
От прилежащия румънски окръг Гюргево, където са регистрирани 244 огнища на Африканска чума, възнамеряват още по-строг надзор на Дунав мост.

Д-р Ливиу Флореску, шеф на окръжна дирекция „ Санитарно-ветеринарна и хранителна сигурност “ – Гюргево: На национално равнище се реши да се сътвори санитарно-ветеринарен пункт за надзор на Митница „ Гюргево “. Там непрекъснато ще има наши чиновници, които ще вземат проби от всички животинските артикули, които минават през българо-румънската граница.

В Румъния търсят вид за европейско финансиране за пазаруване на мобилни инсинератори, които да се употребяват при сходни спешни обстановки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР