Виш Соуани © Надежда Чипева Още по темата Лимитът на

...
Виш Соуани © Надежда Чипева Още по темата Лимитът на
Коментари Харесай

Виш Соуани: Не искаме да убиваме дисръптърите, окуражаваме ги дa се развиват

Виш Соуани

© Надежда Чипева Още по тематиката
Лимитът на безконтактните покупки с Mastercard се подвига на 50 лева от пролетта

За потребителите на Visa остава ограничаването до 25 лева
19 окт 2018
Банките и fintech фирмите може да са сътрудници

Около това се сплотиха представители на компании от финансовия и софтуерния бранш и банки по време на първата годишна Fintech Summit, проведена от " Капитал "
31 май 2018
Бил Гайда, Visa: Интересуват ни повече платформи за финансови услуги, в сравнение с технологии за потребителите

Стратегът по нововъведенията в компанията за разплащания пред " Капитал "
21 фев 2018 Виш Соуани е вицепрезидент на Visa, който дава отговор за построяването на партньорства с финтех фирмите от Европа. Започва кариерата си като банкер в Citibank, след което поема цифровите партньорства на T-Mobile Europe. В световната компания за картови разплащания е от 2012 година, а мотивът да пристигна в София бе стартирането на взаимна стратегия със Eleven, ориентирана към стартъп фирмите в България.

Kакво се надявате да постигнете с програмата за поощряване на финтех стартъпи в България, която вършиме с Eleven?

Бихме желали да притеглим вниманието на млади компании и експерти, които се интересуват от технологии в региона на разплащанията и да им помогнем с нашата експертиза и запаси да навлязат в света на платежните системи, с цел да намерят своето място там. Visa не е финансов вложител, ние не влагаме капитал в младите компании, въпреки да имаме избран размер от средства, който насочваме в планове на стартъпи. По-скоро нашата поддръжка е менторска, отваряме достъпа до инфраструктурата, която сме построили, и благодарение на специалистите ни да подпомогнем раждането на нови хрумвания, които да създадат разплащанията по-ефективни и надеждни.

Какъв е ресурсът, който сте заделили за програмата?

По-рано тази година анонсирахме, Visa Everywhere Initiative – стратегия за 100 млн. евро, с които да подкрепим финтех фирмите в Европа до 2020 година. За България нямаме съответно избрана сума или цел какъв брой компании ще можем да поемем. На този стадий нямаме и съответни стартъпи, поради които стъпваме тук, само че имам вяра, че програмата ще притегли интерес и ще докара до резултати. По мое мнение парите не са това, което липсва на бизнесмените във финтех промишлеността. Аз съм бил банкер и доста добре знам какви обилни запаси търсят хрумвания и екипи, в които да влагат. Проблемът нормално е в експертизата, която оказва помощ технологията да проработи и да доближи до клиентите на пазара.

В каква посока се движат нововъведенията при разплащанията в последно време?

При разплащанията това, което постоянно ще остане водещо, е да са семпли, да не затрудняват потребителите където и да се намират по света. И второто нещо е сигурността, предвидимостта. Всички нововъведения се облягат на тези съществени правила. Дали ще извършите заплащане през компютъра си, през телефона или доближавайки часовника си до четящо устройство, отново най-после опираме до това всичко да е елементарно и несъмнено. И това да е по този начин за всички страни, освен за потребителите. Търговците също би трябвало да имат доверие, че ще получат парите си от клиенти, които са изцяло непознати за тях лица.

Големите интернет компании като Фейсбук и Гугъл имат свои планове в разплащанията и в стартъп средите витаят страхове, че когато те бъдат пуснати на пазара, системата радикално ще се промени и нововъведенията към този момент няма да се движат толкоз от дребните бизнесмени, колкото от огромните корпорации. Има ли в действителност такава заплаха?

Забравяте, че Фейсбук и Гугъл също бяха стартъпи преди 15 години. Според мен конкуренцията постоянно ще си остане в това кой е най-бърз и най-гъвкав. Това, което се трансформира през последните години, е скоростта, с която се създават технологии и времето, за което те съумяват да се наложат на пазара. Но даже и по този начин считам, че на него има място за всички, освен за " огромните играчи ".

Притеснявате ли се, че финтех фирмите може да намерят метод да ви заобикалят? Това претекст ли е за вас да търсите дисръптив технологии в зародиш?

Ние не желаеме да убиваме дисръптърите, в противен случай, окуражаваме ги дa се развиват.

Колко положителни сте във Visa към криптовалутите? Работите ли върху опцията в цифровите портфейли да може да се прибавят криптовалути, които по-късно да могат и да се харчат?

Фундаменталната полезност за Visa е доверието сред страните. С криптовалутите тази степен на сигурност е малко мъчно да се реализира на този стадий, тъй като не постоянно знаеш от кое място идват парите и къде отиват. Сигурността остава по-важна за нас, в сравнение с отварянето към още една иновация.

Имате ли кредо, което сте се убедил, че е работещо за бизнесмените във финтех средите?

Променяй се, преди да ти се наложи да се променяш. Когато стигнеш до стадия, в който смяната е наложителна, към този момент ще бъде късно. В актуалния свят измененията настъпват с огромна скорост и в случай че желаеме да продължим да се вписваме в средата, не би трябвало да стоим на едно място.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР