Вирусите са най-често срещаната заплаха, следвани от измамите с банкови

...
Вирусите са най-често срещаната заплаха, следвани от измамите с банкови
Коментари Харесай

Близо милиард жертви на кибератаки за една година

Вирусите са най-често срещаната опасност, следвани от измамите с банкови карти и кражбата на данни и сметки, сочи разбор на Symantec за 2017 година

Загубите от хакерски измами възлизат на 172 милиарда $ в международен мащаб през предходната година

Щетите, породени от хакерски дейности, получават чудовищни размери, излиза наяве от отчет на компанията за сигурност Symantec , която прави преглед на киберпрестъпността през предходната година.

Като цяло, от кибермошеници са потърпевши 978 млн. души в изследваните 20 страни, включително Австралия, Бразилия, Англия, Германия, Индия, Испания, Италия, Канада, Китай, Съединени американски щати, Франция, Япония и други Интернет потребителите са претърпели загуби в размер на 172 милиарда $.

Над половината от жертвите (53%) на хакерски нашествия са били наранени от вируси. 38% пък са потърпевшите от измами с банкови карти, а 34% – от кражба на данни и лични сметки, демонстрира анализът на заканите и случаите.
още по тематиката
Най-голям е размерът на хакерските атаки в Китай, където жертвите наброяват 352 млн. души през предходната година. В Индия са наранени 186,5 млн. консуматори, в Съединени американски щати – съвсем 144 млн. Следват Бразилия (62,2 млн.), Индонезия (59,5 млн.), Мексико (33,2 млн.), Германия (23,4 млн.), Франция (19,3 млн.), Япония (17,7 млн.) и Англия (17,4 млн.).

Средната вреда от киберпрестъпление през 2017 година възлиза на 142 $. За ликвидаране на следствията от офанзивата потребителите изразходват към едно денонощие, сочи статистиката на Symantec.

58% от жертвите на киберпрестъпления признават, че са споделили най-малко една ключова дума от собствен акаунт с трети лица, а към 20% употребяват една и съща ключова дума за всичките си сметки. По данни на IBM, през 2017 година от консуматори и компании са откраднати общо 2,9 милиарда акаунта.

Почти 70% от данните, похитени през 2017 година, са попаднали в ръцете на кибепрестъпниците вследствие на погрешно настроени облачни сървъри. Обемът на изтеклите данни затова се е нараснал с 424% по отношение на миналата година. С други думи, хакерите се възползват от ден на ден от човешките неточности в ИТ инфраструктурата.

Всеки трети киберинцидент през 2017 година е зародил в резултат на фишингови офанзиви, при които потребителят следва линк към вредоносен уеб страницата или зарежда вирусни файлове, прикачени към електронни писма. Най-често сходни способи се употребяват в спам акциите, отбелязва IBM.

По-рано IBM и Ponemon Institute разгласиха резултати от проучване, които демонстрират, че през 2017 година едно приключване на данни ощетява фирмите приблизително с 3,62 млн. $. Средната стойност на изгубен или откраднат акаунт възлиза на 141 $, като в опазването на здравето тя е най-висока и се прави оценка на 380 $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР