Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили

...
Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили
Коментари Харесай

СЗО успокои: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен


Вирусът на COVID-19 към този момент няма разновидности, които биха го създали по-силен , съобщи епидемиологът от Световната здравна организация Мария Ван Керкхове .

В момента съществуват повече от 50 000 известни вериги на вируса. Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, тъй че тя не е нова, а е открита в проби на по-ранните вериги от Европа, Мексико, Бразилия и Ухан. В момента специалистите от СЗО я изследват, акцентира Ван Керкхове. Към момента няма данни тя да води до усилване на вируса, акцентира специалистът.

Според Сумия Сваминатан – теоретичен помощник в СЗО, тази разновидност на вируса е била разпозната в лаборатория и може да докара до по-бързо размножаване и разпространяване на болестта. Тя акцентира, че вирусите мутират и това е предстоящо. Но от откриването му в лаборатория до оказването на влияние върху епидемията може да мине доста време, счита Сваминатан.

 

Fauci warns new coronavirus mutation may cause virus to spread rapidly
— The Hill (@thehill)
Световната здравна организация деликатно изследва тази разновидност на COVID-19.

Според обява обаче в „ Дойче веле “, актуалният преобладаващ вариант на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първичния вид, появил се в Китай. Резултатите от лабораторните проучвания сочат, че актуалната разновидност е по-преносима сред хората, в сравнение с предходното проявяване на вируса. Учени разкрили, че актуалният вид на вируса – D614G, има дребна, само че забележителна смяна в протеина на повърхността на вируса, благодарение на който той нахлува и заразява човешките кафези. Заразените с новия вид на вируса хора имат повече вирусни частици в организма си, само че това не оказва въздействие върху тежестта на болестта им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР